×

Gezocht: studiecoach!

Dit schooljaar organiseert stad Halle opnieuw het 'Studeer je mee?'-atelier. Vrijwilligers begeleiden met dit initiatief leerlingen uit het Halse onderwijs die ondersteuning kunnen gebruiken bij het 'leren leren'. Hierbij ook een warme oproep naar studiecoaches!

Wat houdt het project in?

Met het ‘Studeer je mee?’-atelier komt de stad tegemoet aan de hoge vraag naar studiebegeleiding. Ingeschreven Halse scholen kunnen leerlingen uit de lagere school en het secundair onderwijs aanmelden. Studiecoaches helpen hen vervolgens door hen te begeleiden bij het huiswerk. Zo leren ze zelfstandig werken, een passende studiemethode ontwikkelen en de nodige structuur, planningen en pauzes in te lassen. Meertalige leerlingen die moeilijkheden ondervinden met de schooltaal kunnen op aangepaste begeleiding rekenen.

Iedereen is welkom in het atelier! De focus ligt bij gezinnen die de ondersteuning niet zelf kunnen realiseren. De ouders van de leerlingen geven toestemming om deel te nemen aan het project.

Opgelet, vakinhoudelijke hulpvragen (bijlessen) komen in dit atelier niet aan bod. Leerlingen die kampen met leer- of taalstoornissen verwijzen we graag door naar professionele begeleiding door bv. een logopedist.

Wanneer?

Het ‘Studeer je mee?’-atelier gaat dit schooljaar van start in november 2024 en loopt tot en met juni 2025. Zowel scholen van het lager onderwijs als van het secundair onderwijs kunnen intekenen op het aanbod.

Waar?

Voor de lagere scholen: voor een makkelijke toegankelijkheid organiseren we de ateliers op de betrokken scholen. De schoolomgeving voelt voor de jongste leerlingen veilig en vertrouwd en dat heeft een positieve impact op het leerproces.

Voor de secundaire scholen: de ateliers vinden op dinsdag plaats van 16u tot 19u in JC De Kazerne. Door de studenten te ontvangen in deze prikkelarme ruimte maken ze meteen ook kennis met de locaties van de Blokspot, het JAC en Overkop.

Profiel:

Je bent bereid om op vrijwillige basis, of in het kader van een stage, leerlingen te ondersteunen en structuur aan te bieden bij het ‘leren leren’. Je bent student hoger onderwijs, een gepensioneerde of actieve leerkracht, werkzoekende, jeugdwerker … Vakinhoudelijke kennis is niet noodzakelijk, maar kan een meerwaarde zijn. 

Praktisch:

  • Je stelt je kandidaat via het online aanmeldingsformulier.
  • Je kan je het komende schooljaar van november 2024 t.e.m. juni 2025 wekelijks +/- 3 uur vrijmaken.
  • Je bent bereid om leerlingen te begeleiden op een externe locatie. 
  • Je kan een recent blanco uittreksel voorleggen (max. 3 maand oud) uit het strafregister voor het werken met kinderen.
  • Er wordt voor deze periode een vrijwilligersovereenkomst (incl. verzekering) gesloten. 
  • Je krijgt een vrijwilligersvergoeding van 5 euro per uur.
  • In geval van een stage gelden mogelijk andere en/of aanvullende praktische afspraken. Die worden vastgelegd in een stageovereenkomst. 

Wat wordt er verwacht? 

  • Je neemt als studiecoach deel aan de opstartgesprekken met de stad en de betrokken scholen.
  • Je houdt rekening met de doelstelling van het project om te 'leren leren': aanbieden van structuur, agenda overlopen … De focus ligt dus niet op het vakinhoudelijke, maar het leren studeren.
  • Je koppelt regelmatig terug over de ondernomen stappen en de evolutie van de leerlingen. Je bent ook betrokken bij de tussentijdse en eindevaluatie van het project. 
  • Je houdt je aan het beroepsgeheim en de meldingsplicht tijdens de uitvoering van de begeleiding. 
  • Je neemt deel aan alle intervisiemomenten en/of vormingsdagen.
  • Bij afwezigheid neem je tijdig contact op met de dienst Kinderen en Jongeren en met de school (enkel indien toegewezen aan een school). Zo kunnen leerlingen en ouders worden gecontacteerd. Je brengt ook alle betrokken partijen op de hoogte als je stopt met de begeleiding. Er volgt dan een eindevaluatie. 
  • Je leeft de gemaakte afspraken na. Indien een van de partijen het engagement niet naleeft, kan dit worden gemeld aan de projectcoördinator en/of school.