×

Een wereld in oorlog (1940-1945)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stijgt de vraag naar grondstoffen. Mijnbouw en industrie draaien op volle toeren. Dat weegt zwaar op de Congolezen. Iedere volwassen man kan opgeëist worden om te werken in fabrieken, plantages of mijnen. Ook deportatie voor dwangarbeid is mogelijk. De onvrede groeit. Tussen 1941 en 1945 breken verschillende opstanden uit, die de Weermacht hard onderdrukt.

De mijnen van Katanga spelen een cruciale rol in de ontginning en levering van uranium. Dit uranium stelt de Verenigde Staten in staat om de atoombom te ontwikkelen.

Na de Tweede Wereldoorlog zijn heel wat Europese koloniale machten verzwakt. De heropbouw van het eigen land komt nu op de eerste plaats. De greep op de kolonies wordt losser. In de kolonies krijgt het sluimerende verzet een kans. In de jaren na de oorlog eisen de plaatselijke bevolkingen hun onafhankelijkheid op en slagen verschillende landen erin zich los te scheuren van het koloniale gezag. Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland … moeten hun kolonies opgeven.