Stroppen
Het gehucht ‘Strop’ wordt al in 1777 vermeld op de bekende Ferraris-landkaart. Op oude kaarten vinden we op die plaats ook de vermelding ‘Galgenveld’ terug. Kortom, Stroppen was vroeger de plek waar de galg stond. Wie ter dood veroordeeld werd door middel van ophanging, werd dus naar Stroppen gebracht.
De Madonna der gehangenen
Hoe de galg op Stroppen eruitzag, ontdek je in het kunstwerk ‘De Madonna der gehangenen’ dat in de basiliek hangt. Dit schilderij, dat dateert uit de 17de eeuw, geeft een mooi zicht op Halle. Links zie je het verdwenen kerkje van Eysinghen en wie goed kijkt ziet in de verte ook de basiliek.
Stroppen hoort nog niet lang bij Halle
Tussen de twee wereldoorlogen krijgt Stroppen langzaam het uitzicht zoals we het vandaag kennen. Het opvallende kaaskot bijvoorbeeld dateert van 1923. In dezelfde periode worden er ook woonwijken gebouwd in de Albert Jambonstraat, de Guillaume Devalckstraat en de Joseph Uylenbroeckstraat.De Stroppenaars zijn eigenlijk nog maar ‘jonge’ inwoners van Halle. Stroppen behoorde vroeger immers tot Sint-Pieters-Leeuw. Een grondgebiedswissel tussen Halle en Sint-Pieters-Leeuw bracht daar pas in 1927 verandering in.
Foto 1 in bijlage:
De molen Daminet was een stenen korenwindmolen aan de Brusselsesteenweg in het gehucht stroppen. De molen werd in 1850 opgericht. Vrij snel geraakte de molen in onbruik, maar werd het gebouw nog verder gebruikt als pakhuis.
In 1953 werd de resterende romp gesloopt.
Foto 2 in bijlage:
Hoe de galg op Stroppen eruitzag, ontdek je in het kunstwerk 'De Madonna der gehangenen' dat in de basiliek hangt.