×

Mathilde Popeleu-erf

Het Mathilde Popeleu-erf, is een straat in de verkaveling tussen de Edingensesteenweg en de Bergensesteenweg. De straat werd officieel ingehuldigd op 16 september 2023. De straat is vernoemd naar een bijzondere vrouw.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woont Mathilde Popeleu op een boerderij aan de Edingensesteenweg in Hondzocht, samen met haar man Wannes Vandervelde en hun dochter Joséphine. Die ‘Fientje’ werkt in Brussel in de confectiezaak van het Joodse koppel Hans en Claire Spichler. Ze raakt er bevriend met hun dochter Marguerite. Wanneer de Joodse familie moet onderduiken voor de Duitse bezetter neemt Fientje haar vriendin mee naar Hondzocht. Mama Mathilde zorgt er voor een warm thuis voor Marguerite, ook al heeft ze het zelf niet gemakkelijk na het vroegtijdig overlijden van haar man Wannes.

Na de bevrijding wordt het gezin Spichler herenigd. Op 26 mei 1994 krijgt Mathilde, net 100 jaar geworden, een ereteken en het diploma van Yad Vashem, een officiële Israëlische staatsinstelling voor de herdenking van Joodse slachtoffers.