×

Schilder en persoonlijkheid

De nalatenschap van Louis Thevenet voor Halle is niet alleen van kunsthistorisch belang, maar zijn werken hebben ook een grote erfgoedwaarde. De Zennestad is voor de helft van zijn schilderscarrière zijn thuis en dit stellen we vast in zijn œuvre. We herkennen Halse stadszichten, interieurs  (woningen, winkels en cafés) en taferelen uit het dagelijkse leven van zijn omgeving in Halle tijdens de eerste decennia van de vorige eeuw. 

Hij loopt rond met zijn kenmerkende  breedgerande artiestenhoed en pijp. In vergelijking met de modale burger is hij een opmerkelijke figuur en valt hij op, zeker op zondag wanneer hij zijn wekelijkse kroegentocht maakt. Die maakt hij niet om zich te bezatten – al was dat uiteindelijk wel het resultaat –, maar voor de sfeer en de ambiance en het contact met de mensen.

De mensen in Halle noemen hem “Louis la Nature”. De kinderen roepen hem na. Soms bleef hij staan en dan maakte hij met zijn vinger of pijp een tekeningetje in de lucht. Hij herhaalt telkens zonder het beu te worden: “Wat is de natuur toch schoon”. Bij de uitbreiding en de verandering die in de stad plaatsvinden, beschouwt hij elk pittoresk hoekje, ook in het centrum, als natuur. Zijn voorliefde voor de natuur merken we ook op in zijn stillevens door de voorstelling van bloemenvazen.

Louis Thevenet is gelovig; hij woont op 100 meter van de kerk en hij schildert meermaals het interieur, het exterieur, O-L-Vrouw van Halle, de processie en de Weg-om.

Hij heeft een muzikale voorgeschiedenis en speelt zelf harmonium en cello. Zijn muzikale interesse zien we in zijn schilderijen door de afbeelding van vele muziekinstrumenten.

Wat herinnert nog aan Louis Thevenet in Halle? Zijn woning in de Sollenbeemd maakte rond 1970 plaats voor een appartementsgebouw. De woning in de Hendrik Consciencestraat (huidige nr. 58) is nog aanwezig en kreeg in 1975 een koperen gedenkplaat van Gustaaf Colruyt. Zijn graf op het kerkhof van Halle is verdwenen. De naam Thevenet is vandaag nog verbonden aan een straatnaam, de eigennaam van een residentie en een vergaderzaal in het stadhuis.