×

Wegwijzer : het archief bij je thuis

Ook in tijden van coronamaatregelen kan je archiefonderzoek doen. Heel wat archiefmateriaal met een Halse link is online raadpleegbaar. We zetten je graag op weg:

Duik in onze collecties. Bekijk ook zeker eens de pagina erfgoed in de kijker. Hier vind je meer informatie over de Halse straatnamen, een overzicht van alle prinsen en prinsessen Carnaval, worden een aantal archeologische objecten uit de collectie verder uitgelicht enzoverder. De pagina wordt voortdurend aangevuld.

Of start je zoektocht via één van deze websites.

DIGITALE AFBEELDINGEN

Bekijk de foto’s, postkaarten, briefhoofden en zelfs foto’s van voorwerpen via www.erfgoedplus.be

GENEALOGIE

  • Voor de registers Burgerlijke standouder dan 100 jaar en de parochieregisters kan je na aanmelding terecht op de website van het Rijksarchief. Wie toegang wil krijgen tot de beelden moet beschikken over een login en een paswoord, die gratis kunnen worden aangemaakt. Ook Familysearch is een interessante website. Een handleiding voor deze website vind je hier.
  • Op de website van René Jammart vind je informatie afkomstig van 100.000 doodsprentjes. De terug te vinden informatie beperkt zich niet enkel tot Halle, ook over de brede regio is er veel terug te vinden. Interessant zijn de reeksen “Halle 1955”, “Buizingen 1955” en “Lembeek 1955”. Deze foto’s, afkomstig van het kadaster, zijn op te zoeken per adres.
  • Via de websiteHalse begraafplaatsen kan je informatie en een graftoto opzoeken over iedereen die begraven is in Groot-Halle. Typ een naam in en druk op de verrekijker. Opgepast indien de datum niet werd ingevuld in het systeem verschijnt er steeds 1/01 (indien dag en maand niet gespecificeerd zijn) of 01/01/1901 (indien er geen gegevens beschikbaar zijn)

BRONNEN:

  • De historische jaarverslagen van de stad Halle(1815-1933) zijn te raadplegen op de website van den AST en vormen een heel interessante bron voor de lokale geschiedenis. Jammer genoeg is de  reeks niet volledig.
  • Op de website van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige kring kan je onder documentatie een heel aantal bronnen (kaarten, prenten, historische brouwerijthesissen, oorlogsdagboeken) raadplegen. Je vindt er ook een handige literatuurlijst omtrent de stadsgeschiedenis en een overzicht van de artikels die in het tijdschrift Hallensia zijn verschenen (de Halse bibliografie, tot 2008)
  • Voor historische kaarten zijn volgende websites interessant: Geopunt Vlaanderen. Je kan er voor een specifiek adres een reis door de tijd maken van 1772 tot vandaag. Ook de website Cartesius is erg interessant.
  • Het Rijksarchief heeft de afgelopen jaren erg ingezet op digitalisering. Neem een kijkje.

KRANTEN/PAROCHIEBLADEN

  • Snuister in het parochieblad van Halle via de website van het KADOC
  • In de ontsloten krantenop Krantendatabank Aalstis in de marge ook berichtgeving opgenomen over de regio Pajottenland-Zennevallei.
  • Belgicapressbevat geen Halse kranten, maar vaak bevatten onder meer de Brusselse kranten ook informatie over Halle en omgeving.