×

Gemeentelijke rooilijnplannen inkijken

Een rooilijn is de grens tussen de openbare weg en grenzende (privé) eigendommen. De rooilijn is echter niet altijd de bouwlijn, die kan zich namelijk achter de rooilijn bevinden waardoor er een bouwvrije zone ontstaat. Zo'n rooilijn wordt visueel weergegeven op een (gemeentelijk) rooilijnplan of in Bijzondere Plannen van Aanleg (BPA’s).

Wat is een gemeentelijk rooilijnplan?

Een gemeentelijk rooilijnplan is een grafisch plan die de huidige en/of de toekomstige grenzen van één of meer gemeentewegen aangeven. Het bepaalt welke gronden er behoren of kunnen behoren tot het openbaar domein. Wanneer er geen rooilijnplan is, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de grenzende eigendommen. 

Let op: Het is mogelijk dat de ligging van een eerder goedgekeurde rooilijn wordt verplaatst door de stad of een andere overheid. Dan wordt een procedure voor het wijzigen, verleggen of afschaffen opgestart. 

Rooilijnplannen van gewestwegen

Er lopen heel wat steenwegen door Halle (Ninoofsesteenweg, Bergensesteenweg, Brusselsesteenweg, Edingensesteenweg, ...). Dit zijn gewestwegen die beheerd worden door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Woon je op een gewestweg en wil je informatie over de rooilijnplannen van gewestwegen? Dan neem je contact op met het Agentschap Wegen en Verkeer - District Halle.

Het gemeentelijk rooilijnplan inkijken?

Wie meer info wil over rooilijnen of rooilijnplannen inkijken kan aan terecht bij de balie leefomgeving, op afspraak.

Wat breng ik mee?

  • De kadastrale gegevens van het perceel waarover je info wenst
  • Heb je geen kadastrale gegevens, dan kunnen we jou aan de hand van de juiste locatie (straat en huisnummer) misschien ook verder helpen.*

*Hou er rekening mee dat straatnamen door de jaren kunnen veranderen en het rooilijnplan misschien een vroegere naam draagt.

Hoeveel kost het?

Rooilijnplannen inkijken is gratis.