Omgevingsvergunning voor vegetatiewijziging
De bescherming van de natuur in Vlaanderen wordt geregeld via verschillende wetgeving. De natuur bestaat uit vegetaties (zoals grasland, bos, heide,…) en kleine landschapselementen (KLE, zoals houtkanten, grachten, poelen, bomenrijen,…). Ben je van plan om aan één van beide iets te wijzigen, dan kan dat in bepaalde gevallen betekenen dat je een omgevingsvergunning voor vegetatiewijziging(en) nodig hebt.
Waarmee moet ik rekening houden?
Zo'n omgevingsvergunning voor vegetatiewijzigingen moet worden aangevraagd in bepaalde zones en voor een aantal activiteiten die de natuur kunnen schaden. In welke gevallen je geen vergunning nodig hebt en welke wijzigingen wel vergunningsplichtig zijn, lees je onder meer op de website van Natuur en bos:
Hoe kan ik een omgevingsvergunning aanvragen?
Een omgevingsvergunning vraag je aan bij het omgevingsloket van de Vlaamse overheid. Het indienen van zo’n aanvraag is best een complexe zaak. Om jezelf vakkundig voor te bereiden, kan je best de onderstaande formulieren overlopen. Het omgevingsloket waar je aanvraag uiteindelijk terecht komt, volgt ook dit model.
Aanvraagformulier voor vegetatiewijzigingen
In het aanvraagformulier zal je bijlagen of aanvullende gegevens moeten verstrekken. Verdere toelichting over de manier waarop je dat het best doet, vind je terug in de addendabibliotheek.
Het omgevingsloket voorziet ook een handleiding om je samenstelling van een omgevingsvergunningsaanvraag voor vegetatiewijzigingen eenvoudiger te laten verlopen: