×

Duurzame helden van 2018

Brothers of Solidarity

(SDG 1, 2)

The Brothers of Solidarity zijn enkele Halse vrienden die elke zondag samen koken. Ze doen dit niet voor familie of vrienden, wel voor de daklozen in Brussel. Dankzij the Brothers of Solidarity is de zondag voor veel daklozen een lichtpuntje geworden, zeker in de donkere wintermaanden. En intussen zijn deze duurzame helden ook gestart met het inzamelen van kleding en levensmiddelen.

Don Bosco-parochie Buizingen 

(SDG 1, 2, 9, 10 en 12)

De Don Bosco-parochie is een zeer actieve gemeenschap die de globale doelen integreert in haast al haar activiteiten en organisaties. Zo worden er niet alleen acties op poten gezet voor diverse ontwikkelingsprojecten in het Zuiden, dankzij het buurthuis Ommekaar hebben ze ook aandacht voor de armoedebestrijding in eigen stad. Voorts heeft de parochie alle lokalen en ook het kamphuis Zennedal, waar elke zomer tientallen jeugdorganisaties neerstrijken, verduurzaamd en toegankelijk gemaakt voor mensen met een fysieke beperking.

Het gezin Speeckaert-Vastesaeger

(SDG 3, 12, 13)

Griet Speeckaert en Ward Vastesaeger geven hun kinderen steeds het groene voorbeeld. Ze kiezen resoluut voor hervulbare drinkflessen, koekjes die niet voorverpakt zijn, tweedehandskleding, …. en ook voor elke verplaatsing nemen ze steevast de fiets. “Ondanks het zweten en de regen, vinden wij het fijn om buiten te zijn en geeft de fiets ons een gevoel van vrijheid. Je geraakt overal, je kan overal 'parkeren', je krijgt echt behoorlijk veel meegezeuld, zelfs twee kinderen en de inkopen voor het weekend”, glimlacht Griet Speeckaert. Hun argumenten? De fiets is vaak sneller dan de auto, beter voor het milieu en ook de eigen gezondheid. Samen met hen krijgen ook alle andere gezinnen die hun stalen ros boven de auto verkiezen, de titel van ‘duurzame held’.

Pajopower Coop

(SDG 7, 9, 11, 13 en 17 )

PajoPower is groep vrijwilligers die samen hun schouders zetten onder duurzame projecten voor de gemeenschap. Ze werken lokale projecten uit rond energiebesparing en het opwekken van hernieuwbare energie. Voor de realisatie van deze projecten roepen ze de inwoners op om een duit in het duurzame zakje te doen. Door deze burgercoöperatie en de samenwerking met de stad werden de invalswegen naar Halle versneld voorzien van ledverlichting. Dit zorgt voor een grote energiebesparing voor onze stad en het was een primeur voor Vlaanderen.

Natuurpunt Halle

(SDG 14 en 15)

Natuurpunt Halle beschermt kwetsbare en bedreigde natuur in Halle en omgeving. De vrijwilligers zorgen niet alleen voor de aankoop, het beheer en de openstelling van natuurgebieden. Maar ze organiseren ook tal van wandelingen, info-avonden, beheerwerkdagen, cursussen en workshops. Door hun inspanningen houden de meer dan 500 vrijwilligers de gezondheid van de natuur in Halle nauwlettend in de gaten.

Ecosporteam

(SDG 3, 6, 12 en 13)

Het ecosportteam bestaat uit 9 Halse sportclubs die sporten onder het motto ‘sporten doe je spoorloos’. Meer bepaald zonder enig spoor achter te laten dat nadelig zou kunnen zijn voor onze stad en de wereld. Daarom wordt er meerdere keren per jaar druk vergaderd over hoe de clubs in hun dagelijkse werking bijzondere aandacht kunnen besteden aan minder afval, duurzame energie, meer sportieve mobiliteit, water en natuur. Dus graag een applaus voor atletiekclub OEH, gevechtsportclub Black Eagle Halle, gevechtsportclub BRC Halle, gevechtsportclub Capoeira Vlaanderen vzw, krachtbalclub Helios, turnclub KSVT Lembeek, turnclub Populaire Halle, duikclub de Vaantjesduikers en triatlonclub H3O.