×

Duurzame helden van 2020

Eric Vandevijver

(SDG 3, 11 en 16)

Eric Vandevijver trekt al enkele jaren rond in Halle, uitgerust met handschoenen, grijper, vuilniszak, karretje én steeds met een goed humeur. Zijn enige doel: de stad proper houden. De laatste maanden lijkt het hem steeds minder te lukken zijn humeur goed te houden door de overvloed aan achtergelaten vuilnis. Tussen dat vuil vindt hij ook steeds vaker achtergelaten mondmaskers. Daarom werd Eric genomineerd om hem een hart onder de riem te steken!

Meer info:  vandevijvereric58@gmail.com

SOS Mondmaskers

(SDG 3, 11 en 17)

SOS Mondmaskers is gestart met een klein groepje van 5 personen. Vlug kwam de vraag van verschillende vrijwilligers en organisaties om mee te helpen. Daarop startten ze een Facebookgroep op : SOS Mondmaskers, onder het motto ‘Samen Sterk’. Hieruit is een vriendschapsband ontstaan tussen de verschillende leden en werd er vooral hard gewerkt om herbruikbare mondmaskers te maken. Uiteindelijk werden er maar liefst 42 000 mondmaskers gemaakt. Deze werden aan verschillende doelgroepen uitgedeeld zoals daklozen, particulieren, bedrijven, scholen, …

Meer info:  Nancy.Hanssens@donboscohalle.be

Halle Helpt

(SDG 3, 11 en 16)

Boodschappen doen voor een oudere buur, telefoneren naar eenzame personen, helpen op de voedselbedeling via Centrum Menswelzijn, mondmaskers en filters aan Hallenaren bezorgen, … Halle helpt verzamelde maar liefst 306 vrijwilligers die op zeer diverse manieren hielpen om deze crisis voor iedereen draaglijk te maken. De stad onderzoekt of het interessant is om deze vrijwilligerspoule te behouden. Met deze nominatie willen we hen danken voor alle geleverde vrijwilligersinspanningen.

Meer info:  samenleving@halle.be

Habbekrats Heldenhuis

(SDG 1, 3 en 10)

Het Heldenhuis van Habbekrats is voor vele kinderen en jongeren een warm huis. Begeleiders Sam, Simon en vrijwilliger Younes verdienen dan ook veel respect voor hun werk. Straf is dat Younes naast zijn vrijwilligerswerk bij Habbekrats ook actief is als verpleger op de dienst intensieve van het UZ in Jette. Een echte coronaheld dus! Tijdens deze vreemde zomervakantie was het Heldenhuis voor heel wat kinderen en jongeren een veilige haven, een positieve omgeving waar ze respect  en begrip kregen, warmte voelden, eenzaamheid verjoegen, talenten ontplooiden en...waar ze vooral THUIS waren.

Meer info:  halle@habbekrats.be

Moskee Arrahman Halle

(SDG 1, 2 en 17)

Al drie jaar organiseert de Halse Moskee Arrahman in samenwerking met de Integratieraad van Halle een openbare iftar tijdens de ramadan. Een ideale gelegenheid om Hallenaren samen te brengen ongeacht hun achtergrond. Dit jaar zag de iftar er omwille van de coronacrisis er anders uit. Deze bijeenkomst werd vervangen door een voedselbedelingsactie. De Halse Moskee Arrahman Ze lanceerde samen met diverse organisaties een fondsenwerking om voedselpakketten te kunnen schenken aan kwetsbare gezinnen.

Meer info:  moustapha.akkouh@telenet.be

VW Al Amal en SOEM

(SDG 1, 2 en 3)

Tijdens corona hebben de organisaties VW AlAmal en SOEM niet stilgestaan. Zo hebben ze hun werking heel snel aangepast aan de noden van hun leden. Ze hebben talrijke solidariteitsacties op poten gezet zoals het opbellen van mensen in eenzaamheid en armoede. Ze organiseerden online lessen en vormingen, maakten mondmaskers,  deden aan zorgverlening,  … Bovendien maakten ze samen met kinderen en ouders, tekeningen en lekkers voor de bewoners van de woonzorgcentra en het zorgpersoneel.

Meer info:  amal.bakerr@hotmail.com

Colruyt Group

(SDG 3, 9 en 12)

Colruyt Group kon op zeer korte tijd enkele sociale initiatieven lanceren. Zo leverde de Solucious rechtstreeks de boodschappen aan zorgpersoneel, werden professionele mondmaskers via verschillende stadsdiensten aan zorginstellingen in de buurt geschonken (goed voor een waarde van 100.000 euro) en gaf Colruyt Group Academy medewerkers én klanten de mogelijkheid om zelf mondmaskers te maken. Zo konden er meer dan 185.000 zelfgemaakte mondmaskers aan de zorg geschonken worden.

Meer info:  press@colruytgroup.com

Leerbuddy's

(SDG 3, 4 en 11)

De stad Halle deed tijdens de zomermaanden beroep op zo’n 50 vrijwillige leerbuddy’s. Zij gaven bijles aan een 80-tal leerlingen uit het basis - en secundair onderwijs in Halle. Een leerbuddy begeleidt kinderen en jongeren  die door de coronacrisis een leerachterstand hebben opgelopen en dit dreigen mee te nemen naar het nieuwe schooljaar. Samen gingen ze met de leerstof aan de slag zodat de leerlingen met de juiste bagage aan het nieuwe schooljaar konden starten.

Meer info:  www.halle.be/leerbuddy

Zorgverleners

(SDG 3, 11 en 16)

De verzorgenden stonden klaar voor iedereen in onze samenleving. Door de plotse druk op onze verzorgingsinstellingen werd er heel wat flexibiliteit en extra werk van hen verwacht. Ze namen risico’s en bleven niet ‘in hun kot’ maar stonden dagelijks paraat op de werkvloer. Daarom verdienen zij deze nominatie als duurzame held. Dit jaar hebben we duidelijk gezien hoe belangrijk kwaliteitsvolle en betaalbare gezondheidszorg is  en hoe hard we de job van al die zorgmedewerkers naar waarde moeten schatten. Ook de onthaalouders en kinderverzorgers zetten we extra in de bloemetjes: zij bleven tijdens de moeilijkste coronatijden zonder verpinken doorwerken.

Meer info:  filip.waelkens@halle.be

Beweging.net Halle

(SDG 1, 4 en 8)

De vrijwilligers van Beweging.net, dat is een netwerk van sociale organisaties die de SDG’s hoog in het vaandel dragen, gebruikten hun netwerk om kwetsbare werknemers te helpen en te informeren. Ze lanceerden bovendien een fondsenwerving om computers in te zamelen voor kwetsbare leerlingen. Zo hebben ze een twaalf families kunnen helpen. Bij de start van het nieuwe schooljaar hebben ze nog eens 5 computers aan scholen geschonken.

Meer info:  brussel-halle-vilvoorde@beweging.net