×

70 jaar Natuurpunt in Halle

Zoek je wel eens de rust op in het Maasdalbos? Verken je graag de vallei van de Groebegracht? Die groene hectaren (en meer) worden beheerd door de vrijwilligers van Natuurpunt Halle. Ze zijn met 600 en hebben hun werk, want de natuur is populairder dan ooit.

Dit jaar viert Natuurpunt Halle haar 70ste verjaardag, al heette de vereniging bij haar geboorte in 1953 De Wielewaal. “Toen was er amper aandacht voor het milieu”, schetst bestuurslid Bert Ghysels de tijdsgeest. “Schandalen over giftige stoffen die in de natuur belanden en uitstervende vogelsoorten haalden het nieuws, maar er gebeurde niet veel. Toch bleken de stichters van toen vooruitziend. Want vandaag wordt de natuur opnieuw gekoesterd.”

600 leden. Dat kan wel tellen voor een ‘lokale’ afdeling.

Bert Ghysels: Natuurpunt heeft een brede werking en spreekt veel mensen aan. We beheren en beschermen natuurgebieden, geven cursussen en organiseren veel activiteiten. Daarnaast kopen we gebieden aan die onze vrijwilligers dan onderhouden. Het beweegt hier echt, zeker sinds mensen tijdens de coronacrisis de natuur herontdekten.

Hoe belangrijk zijn de vrijwilligers?

Bert: We noemen ze onze Maasdalberen en ze zijn ontzettend belangrijk. Ik hoor soms de kritiek dat Natuurpunt te veel subsidies krijgt. Dat klopt niet. We besparen de maatschappij net een pak geld dankzij de belangeloze inzet van zoveel mensen. Een paar jaar geleden werden meer dan 30 knotwilgen geknot langs Veugeleer. Onze Maasdalberen hebben toen alles gratis opgeruimd. Een zware klus die anders zeer duur zou zijn. Het is tof om zo’n enthousiaste ploeg te hebben. Dat maakt een groot verschil.


“Een enthousiaste ploeg vrijwilligers maakt een groot verschil” - Bert Ghysels


Waar in Halle kunnen we jullie vinden?

Bert: Het Maasdalbos, de Berendries en de vallei van de Groebegracht worden door ons beheerd. De afgelopen jaren kochten we ook gronden aan in de buurt van het Maasdalbos, waardoor je nu door de natuur kan stappen tot aan de Berendries. Stukjes groen verbinden met elkaar is het doel. De natuur meer ruimte geven past ook in het grote Plan Boommarter. Dat project loopt al enkele jaren in samenwerking met andere organisaties en overheden.

Hoe verloopt de samenwerking met het stadsbestuur?

Bert: Goed! We worden betrokken bij het natuurbeleid en werken op veel vlakken samen. Of het nu gaat om een stukje natuur dat we in beheer krijgen of een groter project zoals Plan Boommarter: de natuur krijgt zeker aandacht in Halle.

Houden jullie die natuur toegankelijk?

Bert: Bij Natuurpunt vinden we dat de natuur van iedereen is. Wij planten geen bossen aan om die voor onszelf te houden of af te sluiten, integendeel. Iedereen mag genieten van het groen in de buurt. Als ik aan het werk ben in een van onze natuurgebieden krijg ik veel positieve reacties op ons werk.

Wat verwachten jullie van de leden?

Bert: Sommige leden willen deelnemen aan activiteiten, anderen willen dan weer helpen of gewoon op de hoogte blijven. Iedereen is vrij. We verwachten niet dat leden al hun vrije tijd opofferen aan de natuur. Daarom gaan we soms op stap in de stad. Ook daar is veel natuur te zien. In juni turen we bijvoorbeeld met verrekijkers naar de slechtvalken die dan gejongd hebben in de basiliek. Het is een toffe wandeling en de mensen steken er iets van op.