Corona-sneltesten en zelftesten
Er bestaan een aantal manieren om te testen of iemand besmet is met het coronavirus. Ons belangrijkste advies: praat altijd eerst met je huisarts wanneer je bezorgd bent over je gezondheid of over bepaalde symptomen. Je huisarts zal bepalen of je getest moet worden en je de nodige informatie geven.
PCR-test
De meest betrouwbare test op COVID-19 is de klassieke 'Polymerase Chain Reaction test' (PCR-test). Deze wordt dan ook standaard gebruikt. Bij deze test moet je wachten op het resultaat tot de testafname naar een labo is gestuurd en werd geanalyseerd.
Corona-sneltesten
Er is ook een toenemend aanbod van sneltesten. De resultaten van een sneltest kunnen meteen (na ongeveer 15 minuten) worden afgelezen en moeten dus niet naar een labo. Ze zijn minder betrouwbaar dan de PCR-testen, zeker bij mensen zonder symptomen.
Is het resultaat van de sneltest negatief en heb je geen symptomen? Dan moet je nog steeds de basisregels respecteren en je aan de quarantaine houden.
Er is een officiƫle teststrategie en -procedure waarin beschreven is wanneer sneltesten gebruikt worden. Ze worden hoofdzakelijk ingezet in het onderwijs en in zorgvoorzieningen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra.
Corona-zelftesten
Daarnaast bestaan er ook zelftesten. De verkoop van deze testen die antistoffen tegen het coronavirus detecteren, is niet langer verboden. De resultaten van deze testen, zijn echter niet heel betrouwbaar. Ze kunnen je een vals gevoel van veiligheid geven of net onnodig ongerust maken. We raden het gebruik ervan dan ook af. Als je bezorgd bent over je gezondheid, vraag je beter advies aan je huisarts.
De zelftesten analyseren bloed dat verkregen werd via een vingerprik. Ze zijn minder betrouwbaar dan gelijkaardige tests die uitgevoerd worden op een bloedstaal in een klinisch laboratorium. Het risico is groter dat je een foutief resultaat krijg. Op het internet worden ook namaaktests verkocht. Wil je toch een zelftest kopen, doe dat dan zeker via een betrouwbare winkel zoals je apotheek.