Dag van de Ondernemer: "Durf te springen, maar bereid je goed voor"
Droom je ervan om zelf een zaak te starten, maar twijfel je over de risico’s of de balans met je privéleven? Diederik Lutjeharms, zaakvoerder van schrijnwerkerij Lutjeharms in Lembeek, laat zien dat ondernemen draait om passie, visie en slimme keuzes.
Schrijnwerkerij Lutjeharms werd in 1982 opgericht door Diederiks vader en groeide van een bescheiden atelier naar een gespecialiseerd restauratiebedrijf. In 2006 trad Diederik toe en bracht een nieuwe visie: werken met een team en grotere projecten aannemen. Na de overname in 2012 verhuisde de zaak naar Lembeek, waar een oud pand werd omgebouwd tot modern atelier. Vandaag staat Lutjeharms bekend om historisch schrijnwerk en de passie om erfgoed nieuw leven in te blazen.
Wat doet jullie schrijnwerkerij precies?
Diederik “Wij specialiseren ons in schrijnwerk met een historische insteek. Dat betekent dat we voornamelijk werken aan monumentale gebouwen en oude woningen. Een deel van ons werk bestaat uit het restaureren van oude voordeuren. We maken ze weer functioneel door bijvoorbeeld isolatie of een veiligheidsslot toe te voegen, zonder dat ze hun charme verliezen. Daarnaast doen we ook grotere erfgoedprojecten, zoals het schrijnwerk van de oude lokettenzaal in het Stadhuis van Brussel, Hotel Solvay van Victor Horta in Brussel en het Gravensteen in Gent. Maar korter bij huis zijn we nu ook aan de slag in het oude souvenirwinkeltje tegenover de basiliek in centrum Halle.
Wat maakt jullie aanpak uniek?
“Voor ons draait restaureren om respect voor het verleden. We proberen zoveel mogelijk oude materialen te hergebruiken, zoals glas, raampompen of zelfs sloten. Veel van die onderdelen worden niet meer gemaakt, dus recupereren en kopen we oude stocks waar we kunnen. Dat geeft onze projecten een authenticiteit die je nergens anders vindt.”
Je werkt met historische panden, maar ook met mensen. Hoe groot is je team?
“We zijn met 3 vaste werknemers, aangevuld met 3 leerjongeren. Ik geloof sterk in het opleiden van jonge vakmensen, zodat deze stiel niet verloren gaat. Daarnaast hebben we ook May die de administratie en vergunningen opvolgt, want daar komt veel bij kijken.”
Heb je nog een privéleven als ondernemer?
“Ik zoek zelf een evenwicht tussen mijn werk- en privéleven. Ik werk ongeveer 10 tot 12 uur per dag, maar mijn weekends hou ik vrij. Dat is een bewuste keuze. Je kunt blijven werken, maar dan mis je de dingen die écht belangrijk zijn, zoals tijd met je gezin. Als ik de kinderen wil afhalen aan school, dan plan ik dat ook gewoon in. ’s Avonds op bezoek gaan bij klanten doe ik zelden. Want dan wil ik er zijn voor mijn familie.”
Heb je tips voor mensen die ook een eigen zaak willen starten?
“Durf te springen, maar wees voorbereid. Begin niet met een gigantische schuldenlast en zorg dat je altijd een plan B hebt als het fout gaat. Zoek ook een mentor of iemand met ervaring die je kan begeleiden. En vooral: blijf leren. Netwerken en samenwerken maken je sterker.”
Slotvraag: wat motiveert je om dit werk te doen?
“De voldoening die je voelt als je een project afrondt. Of het nu een monumentaal gebouw is of een authentieke voordeur, het voelt goed om iets te herstellen en te zien hoe klanten tevreden zijn. Dat, en het besef dat je met je werk een stukje geschiedenis bewaart. Je bent dan een voetnoot in de geschiedenis van een gebouw. Dat vind ik echt wel leuk.”
Wist je dat er in Halle vorig jaar 3.305 ondernemingen actief waren? Dat zijn er liefst 50 % meer dan 10 jaar geleden. Ondernemen zit dus in de lift! Kriebelt het nu echt om te ondernemen? Surf dan naar deze sites om je dromen waar te maken:
https://www.vlaio.be/nl/publicaties/mijn-eigen-zaak-starten-met-kennis-van-zaken
Bovendien staan ook de collega’s van de dienst lokale economie klaar om jou te helpen. Alle contactgegevens vind je op:
https://www.halle.be/lokale-economie