×

De Gebeure

“Je moet je publiek entertainen!”

De Gebeure vierden vorig jaar hun 44ste stoet met een 5de overwinning op rij van Carnaval Halle. Hun geheim? Vindingrijke ideeën op stelten, hard werk (vooral op zondag) en heel veel vriendschap! Voorzitter Danny Sluys, Veerle Weemaels en Steven Cannoot gunnen ons een blik achter de schermen.

Wie zijn De Gebeure?
Danny: We zijn een van de oudste carnavalsgroepen in Halle. Echte vrienden, in totaal met 52 leden, waaronder veel koppels met kinderen. In 1976 opgericht door Jean-Pierre Dedobbeleer en zijn broer Jean-Marie. Ons logo staat voor broederschap, vriendschap en plezier: twee mannen die over het tuinhek tchingen met een fris pintje. Dat beeld geeft perfect weer hoe we als groep aan elkaar hangen.

Steven: Bij ons passen de puzzelstukken perfect in mekaar. We hebben onze specialisten in piepschuim snijden, lassers, techniekers, schilders, chauffeurs en begeleiders, dans …

Danny: Veerle giet samen met de leden van het stiklokaal alle verschillende ideeën binnen onze groep samen tot patronen voor onze kostuums. En met zijn achtergrond in het poppentheater komt Steven met de meest originele ideeën aanzetten om het publiek te boeien. Die gezamenlijke inzet van al onze leden zien groeien tot een thema én een praalwagen, is het mooiste wat er is. Zeker als je de reacties van de mensen met carnaval ziet.

Jullie kaapten niet voor niks 5 jaar op rij de hoofdprijs weg.
Steven: Het was fantastisch om die zware beker na al dat harde werk samen in ontvangst te nemen.

Danny: Bovendien vestigden we het record van het grootste aantal winsten van Carnaval Halle op rij. Met een praalwagen waarin we onszelf in de bloemetjes zetten voor onze 44ste verjaardag. Die eigen karikaturen waren trouwens geen makkelijke opdracht. Gelukkig hadden we een cursus piepschuim snijden gevolgd in Aalst.

Waar vinden jullie inspiratie?
Steven: Door rond te kijken. Zo kozen we enkele jaren geleden het thema van The Lion King, nadat ik op vakantie in Nederland een aankondiging zag van de musical. We zijn er met 6 leden naartoe getrokken. Toen die acteurs als dieren vanuit de zaal het podium opstormden, wisten we welk gevoel we wilden creëren.

Danny: Of die keer dat Steven op een tuinfeest toekwam op zijn stelten. Hij kwam rechtstreeks van een opdracht in het poppentheater. Wij keken naar mekaar en we wisten: dat is het! Na een paar keer oefenen, hebben we die carnaval zo’n 13 uur op de stelten gestaan. In een kostuum met vleugels. We hebben het zo vaak gehoord en gezegd onder ons: wie mooi wil zijn, moet afzien … en dat hebben we al mogen ondervinden ! (lacht)

Steven: Achteraf zeggen we ‘Dat doen we nooit meer!’, om dan de volgende keer met een nog zotter idee op een eenwieler af te komen. Je moet je publiek entertainen!

Hoeveel tijd gaat naar de vereniging?
Danny: Ja, ik neem nu efkes pauze … (lacht)

Veerle: Voor de kostuums zitten we vanaf november 2 keer per week een avond in ons naaiatelier. Eerst komen de ideeën van alle leden. Daarna begint het puzzelen met stoffen. Ik ga aan de slag met mijn 3 dochters, want ons hele gezin is gebeten door de carnavalsmicrobe. Als alles geknipt is, komen de andere leden mee naaien in het atelier. Vanaf januari komt daar dan nog zondag bij, meestal van 11 uur tot 18 uur. Dan zie je het werk vooruit gaan.

Steven: Vanaf februari gaat voor veel leden elke vrije minuut naar de opbouw van onze praalwagen. Zelf werk ik in ploegen en dan zit ik de rest van de dag aan onze char te werken. Het gebeurt dat we zelfs speciaal verlof nemen. Meestal zijn we pas rond 19 uur klaar, terwijl de doop op vrijdag al om 21.11 uur begint.

Is er een goede band met de andere carnavalgroepen?
Danny: Zeker, zo bestellen we samen ons materiaal in het groot. Zoals piepschuim, of we rijden om beurt naar Aalst om de coating te halen. Daarmee beschermen we onze isomo tegen de industriële lak om de figuren te verven.

Steven: Een geheim dat ik de Aalstenaren heb ontfutseld. (lacht)

Veerle: Voor de kostuums wisselen we ook tips uit over patronen, of waar we stoffen bestellen.

Hoe zorgen jullie voor inkomsten?
Danny: Het geld komt van onze eetkermissen, stadssubsidie en het prijzengeld van Carnaval Halle.

Steven: Het is handig dat onze voorzitter ook boekhouder is. Want zonder financiën kom je er niet, hé. Dan mag je nog zo creatief zijn, zonder kas blijft het niet duren.

Wat is het mooiste aan carnaval?
Danny: De vriendschappen die ontstaan door het vele samenwerken. We zijn échte vrienden die op elkaar kunnen rekenen. Verhuist er iemand of moet er een oprit worden aangelegd? Ook dan staan we voor elkaar klaar. Behalve meteen na carnaval: dan nemen we eventjes afstand.

Steven: Maar 3 weken later met Pasen zoeken we elkaar alweer op. (lacht) Dan moeten we in Lembeek zijn bij een van onze leden, om de soldaten van de Paasprocessie te zien.

Veerle: Als ik er één mooiste moment mag uitpikken, dan kies ik maandagnacht van carnaval rond 1 uur. Dan komen we na de prijsuitreiking op de Grote Markt allemaal samen in ons lokaal vooraleer we de laatste uren induiken. We zetten dan altijd dezelfde 4 liedjes op, om na te genieten. Dan flitst al het harde werk voorbij én het prachtige resultaat. Dat is best wel een emotioneel moment voor elke carnavalist. Een traantje kan je dan niet tegenhouden, want zoals er velen in Halle zeggen: ‘Carnaval es het schoenste dat er es!’.