De Halse Daltons
De 100km-run komt naar Halle!
In teams van 4 lopen ze samen 100 km: de 1ste loper legt er 40 af, de 2de sluit aan voor 30, de 3de doet er 20 en de 4de rondt af met de laatste 10 km. Zo verzamelen ze samen 100 km én dankzij een inschrijvingssom van 2500 euro per team ook een mooie bijdrage voor kankeronderzoek. Dit uniek loopevenement van Kom op tegen Kanker strijkt neer in Halle op 17 maart 2024. En daar weten de Halse Daltons Bram Luyckx en Lorenzo Maggio alles over.
Het was jullie idee om de 100km-run naar Halle te halen?
Lorenzo: Het zou inderdaad kunnen dat we het idee eens hebben geopperd toen de burgemeester ons kwam steunen tijdens onze takeaway ten voordele van een vorige editie. (lacht)
Bram: En de bal ging snel aan het rollen, want het stadsbestuur was enthousiast. De 100km-run was nog nooit doorgegaan in Vlaams-Brabant. Bovendien vond de regioverantwoordelijke van Kom op tegen Kanker Halle de ideale kandidaat met mooie natuur, een paar bijzondere bezienswaardigheden en een gezellig centrum om de aankomst te vieren.
Wanneer maakt Kom op tegen Kanker het parcours bekend?
Bram: Eind januari organiseert Kom op tegen Kanker de kick-off tijdens ons Spaghettiwestern-eetfestijn in zaal De Kring. Dan maken ze de volledige route bekend. Dan maken ze de volledige route bekend. We hebben ook ideeën mogen aanbrengen. Sterker nog: we zijn samen met Kom op tegen Kanker, logistiek partner Golazo en de stadsdiensten op verkenning gegaan. De lopers zullen enkele speciallekes passeren.
Jullie nemen al deel aan de 100km-run sinds 2019.
Bram: Klopt, ik had op sociale media over het evenement gelezen en het was al eens ter sprake gekomen in onze vriendengroep.
Lorenzo: En op de jaarmarkt van Lembeek in 2018 hebben we de knoop doorgehakt. Bram was er op dat moment niet bij …
Bram: … waardoor ik natuurlijk de 40 km aan mijn been had. (lacht)
Lorenzo: Maar we moesten gewoon meedoen. Helaas kennen we allemaal iemand die getroffen is door de ziekte. Brams vader, mijn grootmoeder … De 100km-run is een mooie kans om in team je grenzen te verleggen en het goede doel te steunen.
Bram: Niet alleen op sportief vlak, waarvoor we vaak samen trainen, maar ook als een soort van evenementenbureau. Per groep van 4 lopers moet je 2500 euro inschrijvingsgeld betalen. Het stimuleert enorm om zo’n mooie som aan kankeronderzoek te kunnen schenken.
Wat is jullie mooiste moment als Halse Daltons?
Lorenzo: Die eerste keer dat we over de finish liepen in Boom. Onbeschrijfelijk … Dat gevoel, die sfeer!
Bram: Dat was met onze 1ste ploeg, met Nico en Joris. Mooi in formatie van groot naar klein over de finishlijn, zoals onze naam het ook vraagt. (lacht)
Lorenzo: En uiteraard kijken we uit naar onze 5de deelname in Halle. We hopen genoeg geld in te zamelen om met 5 ploegen te kunnen starten. Kom op tegen Kanker heeft ons onlangs laten weten dat we als Halse Daltons al 37.500 euro hebben ingezameld de vorige jaren. Onze droom is dan ook om tegen 17 maart af te ronden naar 50.000 euro. Daarom hebben we in oktober de Dancing Daltons-fuif georganiseerd en plannen we het laatste weekend van januari ons Spaghettiwestern-eetfestijn.
Hebben jullie nog tips voor wie ook een steentje wil bijdragen in Halle?
Lorenzo: Zoek 2 vrienden die gek genoeg zijn om 30 of 40 km te lopen. (lacht) Nee serieus, er zijn ook aan de zijlijn heel wat helpende handen welkom. Denk aan de bevoorrading en de animatie langs het parcours, zoals muzikanten of dweilorkesten. Je vindt het inschrijvingsformulier voor vrijwilligers op www.100kmrun.be.
Bram: En zak zeker af naar onze stad op 17 maart 2024, het weekend na carnaval. Tijdens de 1ste editie van de 100km-run in 2018 namen 213 teams deel, voor 2024 in Halle hebben zich al meer dan 700 teams ingeschreven. Het wordt een topeditie!