×

De Korte Vest

Al 15 jaar is De Korte Vest een klinkende naam in Halle. Het restaurant verhuisde van de hoek van de gelijknamige straat naar een prachtig pand op de Ninoofsesteenweg. Ook hier serveren chef Mike en gastvrouw Sandrine smaakvolle klassiekers op basis van dagverse producten.

Met welke gerechten zou je De Korte Vest voorstellen? 
Sandrine: De kabeljauw in een korstje van parmezaan met een sausje van tomaat, ui en basilicum. Die is intussen zo bekend dat de klanten vragen naar 'de kabeljauw van Mike'. 
Mike: Maar ik vind het ook wel tof om een stapje verder te gaan. Zo kan je ook kiezen voor een sashimi van tonijn met wasabi en mango. (lacht)
Sandrine: En we hebben ook een mooie kaart met suggestiewijnen, stuk voor stuk betaalbaar. Bij ons krijg je voor 20 tot maximum 35 euro een gepaste wijn bij je gerecht.

Waar haal je de inspiratie vandaan? 
Mike: Bij de verse producten van het moment. Ons menu is seizoensgebonden: asperges in de lente, paella in mei, babykreeft in juni, … Ik werk alleen met producten van de allerbeste kwaliteit. Zo rij ik in november bijvoorbeeld naar de Elzas om choucroute te halen. En ik ga regelmatig om 5 uur naar de vroegmarkt. Dan ga ik langs bij nieuwe handelaars om hun producten te ontdekken. Zo ontmoette ik onlangs een kruidenspecialist met een gigantisch assortiment aan kruidenmengelingen. Dat maakt ons vak zo boeiend. In de keuken stopt het nooit. Ik leer elke dag nog bij.

Vanwaar die passie voor koken? 
Mike:
Thuis hadden we het niet makkelijk, dus ik ben op jonge leeftijd als jobstudent beginnen werken in een pizzeria. Op mijn 14de had ik een leercontract. Zwaar, maar hard werken is gezond. Van mijn eerste chef, in een restaurant bij Nijvel, heb ik alles geleerd. In de keuken én ernaast: van bestellingen plaatsen tot de boekhouding bijhouden. Na enkele jaren extra ervaring in andere restaurants, zette ik de stap om zelf een zaak te starten. En ik heb geluk dat mijn vrouw mijn passie deelt.

Jullie eigen restaurant betekende plots ook 24 uur op 24 samen werken en leven.
Sandrine: Bovendien was het een complete carrièreswitch voor mij. Naast mijn weekendwerk in de horeca, waar ik Mike heb leren kennen, had ik nog altijd een vaste job bij Siemens. Maar toen we het restaurant op de hoek van De Korte Vest konden overnemen, heb ik geen moment getwijfeld. We zouden onze droom waarmaken én elkaar meer zien. Er is een periode geweest dat Mike en ik een Post It-relatie hadden. De ene vertrok naar het werk als de andere thuiskwam. We communiceerden bij wijze van spreken enkel nog via briefjes. Maar toen was er De Korte Vest: ineens brachten we 7 dagen op 7 in mekaars gezelschap door. Uiteraard was dat in het begin aanpassen. (lacht) Maar het gaat super. We laten het werk op het werk.

Sinds 2,5 jaar ligt restaurant De Korte Vest op de Ninoofsesteenweg. Wat is er veranderd?
Sandrine: We hebben nu een grote inkomhal en bij mooi weer is het heerlijk eten en drinken op ons terras. Alsof je op vakantie bent. De keuken en zaal vind je op het gelijkvloers. Er zijn geen trappen, waardoor we makkelijk toegankelijk zijn voor iedereen. Dat vinden we heel belangrijk.

2020 was een hard jaar voor de horeca. Vonden jullie steun bij klanten en collega’s?
Mike: Je moet blijven doorgaan en creatief zijn. Zo bieden we op vrijdag en zaterdag takeaway aan. En we deden een 'Babykreeft Battle' tegen onze Beerselse collega’s van De Neu Pruim. (lacht) De steun in onze wijk, van handelaars, andere restauranthouders en natuurlijk onze klanten, doet echt deugd.

De Korte Vest scoort ook hoge punten voor ‘sfeer en gezelligheid’.
Mike: Sandrine doet dat fantastisch. Ze kent bijna al onze klanten en intussen kennen de meeste klanten elkaar ook. Daardoor is de sfeer altijd heel gemoedelijk.
Sandrine: Op zaterdag- en zondagmiddag is het soms net een Vlaamse kermis. (lacht)
Mike: En na het eten komen de klanten eens naar me zwaaien in mijn open keuken. Alsof we één grote familie zijn. Fantastisch toch?

Fotografie: © Kevin Faingnaert


Aan wie willen jullie de Halle Handelt-fakkel doorgeven? 
Mike: Aan Praleen, hier in onze straat. Marleen is een artisanale chocolatier met veel passie voor haar zaak en dat proef je. We serveren haar chocoladen koksmutsjes bij onze koffie. Toen De Korte Vest dicht moest omwille van de coronamaatregelen, ben ik bij haar over chocolade gaan leren. Ze is de beste in haar vak!