×

Frituur Den Tipzak

In de vorige Info Halle gaf Café ’t Oud Kasteel in Essenbeek de Halle- Handeltfakkel door aan frituur Den Tipzak.Uitbater Yvan De Guillaume gaf ons een voorsmaakje van zijn drukke leven als friturist en verklapte ons enkele geheimen. Mmmm!

Hoe lang baat je deze zaak al uit?
Yves: Al 15 jaar! Mijn hele leven heb ik in de horeca gewerkt, vooral in restaurants. Ik werkte bij Terborght in Beersel, Les Eléveurs in Halle en bij het bekende visrestaurant Bij Den Boer in Brussel. Uiteindelijk keerde ik terug naar Halle om mijn eigen frituur te openen. Een grote verandering, van (top-)restaurants naar een frituur…
Yves: En toch zijn er gelijkenissen! Zo ga ik voor mijn frituur ook steeds op zoek naar de beste producten en maak ik zelf bereidingen zoals vol-au-vent, stoofvlees of balletjes in tomatensaus. Wat ik leuk vind, is dat ik nu een babbeltje kan slaan met mijn klanten tijdens het bereiden van hun menu. Dat kon niet in een restaurant. In de keuken zie je geen klanten en in de zaal kook je niet. Hier kan ik beiden fijn combineren.

Wat is het geheim van lekkere frietjes?
Yves: Dat begint met een goede aardappel, liefst een bintje. Ook proper vet speelt een grote rol, daarom ververs ik het dagelijks. Ten slotte is er de bakwijze en die verschilt van aardappel tot aardappel. In België heeft het weer helaas een sterke invloed op de aardappeloogst, zowel op de smaak als op de prijs. Maar kwaliteit gaat voor alles. Als ik kan, koop ik dus lokaal.

Waarom verkoop jij jouw frietjes in een puntzak?
Yves:
Ik heb daar bewust voor gekozen. In vergelijking met een bakje houdt een puntzak de frietjes beter warm en knapperig. Bovendien is het toch ook een beetje nostalgie hé, frietjes in een puntzak.

Jullie zijn enkel op dinsdag en zondag gesloten, en voor de rest zowel ’s middags als ’s avonds open. Dat zijn drukke dagen!
Yves:
Inderdaad! Dat is werken-slapen-werken-slapen. Ik begin elke ochtend om 7 uur met de nodige administratie en boodschappen. Om 10 uur ben ik ten laatste terug in de frituur omde hele dag voor te bereiden, te koken, bakken en klanten te bedienen. Ik krijg hulp van enkele
vaste medewerkers, studenten en flexi-jobbers. We zijn open tot 22 uur op weekdagen en tot 23 uur in het weekend. Daarna begin ik aan de opkuis. Als ik om 1 uur ’s nachts buiten ben dan is het ‘ne vroege’ (lacht).

Hoe ontspan je graag?
Yves:
Met een motorritje of door te duiken. Verder knutsel ik ook graag. Thuis ben ik zo’n beetje een doe-het-zelver.

Heb je veel vaste klanten?
Yves:
Ja! Velen komen wekelijks hun frietje halen en sommigen zelfs dagelijks! Naast Halle komen klanten ook uit Dworp, Huizingen, Pepingen, Lembeek, van overal een beetje. Die rijden soms verschillende frituren voorbij om naar hier te komen.

Eet je vaak frietjes en hoe heb je ze het liefst?
Yves: Toen ik net begon, at ik ze vaak. Maar nu niet meer. Op restaurant zal ik altijd iets anders nemen. Enkel na een vakantie blijven frietjes wel het eerste dat ik eet (lacht). Het liefst met een stukje vlees, zoals een brochette. Helaas bestaat mijn favoriete frietsaus, Hot Chili, niet meer.

Info: den Tipzak | Brusselsesteenweg 56 in Halle | T 02 361 30 25

Tot slot: Jij mag de Halle Handelt fakkel doorgeven… wie laten we de volgende keer aan het woord?
Yves:
Café De Sleutel op de Grote Markt in Halle. De cafébaas, Bram, is een goede vriend. Toen hij tijdens corona moest sluiten en ik een personeelstekort had, is hij me hier in ’t frituur komen helpen. Fantastische kerel en een heel gezellig café.