Halle verlaagt de personenbelasting en blijft stevig verder investeren
Op 21 december werd de meest recente aanpassing van het strategisch meerjarenplan voorgesteld. Hierin worden alle acties opgesomd die de komende jaren worden uitgevoerd. Maar er is ook een uitgebreide financiële nota. Daaruit blijkt dat de Halse stadsfinanciën structureel gezond zijn. Er wordt de komende jaren stevig verder geïnvesteerd en de aanvullende personenbelasting daalt vanaf 2022. Hiermee maakt het stadsbestuur haar belofte waar en geeft ze de parkeerinkomsten uit het nieuwe parkeerbeleid rechtstreeks terug aan de Hallenaar.
In 2022 is de stad van plan om in totaal zo’n 28,3 miljoen euro te investeren. Het gaat o.a. over bijkomende doorgangs- en noodwoningen, de verdere aanleg van de fietssnelweg, de aanleg van extra buurtgroen, investeringen in wegen, fietspaden en voetpaden, de renovatie van de bibliotheek, de aanleg van nieuwe speeltuinen en allerhande investeringen om de eigen stadsgebouwen energiezuiniger te maken.
De voorbije 7 jaar werden de schulden afgebouwd van 57,6 miljoen euro naar 27,4 miljoen euro. De komende jaren worden er nieuwe leningen opgenomen om de investeringen gedeeltelijk mee te betalen. Maar de stad blijft op het einde van de legislatuur ruim onder het Vlaamse gemiddelde. Ook de verplichte financiële evenwichten blijven ruim positief, wat erop wijst dat de nieuwe leningen de financiën en de toekomstige legislaturen niet te veel bezwaren. Voor een stadsbegroting is het belangrijk om een goed evenwicht te hebben tussen investeringen die met eigen middelen betaald worden en waarvoor leningen worden aangegaan. Bovendien staat de rente nog steeds historisch laag, waardoor lenen heel goedkoop is.
Opvallend is de verlaging van de aanvullende personenbelasting vanaf 2022. Bij de invoering van het nieuwe parkeerbeleid beloofde het stadsbestuur om de inkomsten uit het parkeerbeleid terug te geven aan de Halse inwoners. Zo betalen de gebruikers van de parkings voor de parkings, en niet alle Halse inwoners. De stad zal hierdoor jaarlijks ongeveer 750.000 euro minder belastingen ontvangen. De verlaging gebeurt in de personenbelasting omdat hiermee elke Hallenaar bereikt wordt. Dat is bijvoorbeeld niet het geval voor de onroerende voorheffing, die enkel eigenaars van een eigen woning bevoordeelt. Die onroerende voorheffing werd trouwens aan het begin van de legislatuur al aanzienlijk verlaagd. Hiermee maakt het stadsbestuur haar belofte waar en geeft ze de parkeerinkomsten uit het nieuwe parkeerbeleid rechtstreeks terug aan de Hallenaar.
Ook in 2022 blijft de financiële impact van de coronacrisis zichtbaar. Zo int de stad minder ontvangsten uit haar eigen werking en uit een aantal eigen belastingen. Heel wat projecten werden van 2020 of 2021 doorgeschoven naar 2022, waardoor het globale budget voor de beleidsacties in dat jaar toch aanzienlijk toeneemt.