Halle werkt verder met Klimaatpunt aan BENOvatietrajecten en start met Wijkrenovatie
Onze stad zet de samenwerking met Klimaatpunt verder voor de BENOvatietrajecten. Daarnaast zorgt een nieuwe overeenkomst voor de opstart van het project Wijkrenovatie. Hiermee streeft Halle verder de doelen na van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
Onze stad ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact met de belofte actie te ondernemen voor ons klimaat. Het gaat daarbij onder meer om het verduurzamen van wijken door in te zetten op renovatie en hernieuwbare energie. Halle gaat daarom van start met een collectieve aanpak via het project Wijkrenovatie in samenwerking met Klimaatpunt. De bestaande overeenkomst omtrent BENOvatietrajecten loopt gezien de positieve resultaten ook verder.
Nog meer individuele BENOvatietrajecten
Dankzij de tussenkomst van onze stad en de provincie betaal je als inwoner van Halle slechts 150 euro voor een BENOvatiepakket. Dit omvat onder meer een scan, individueel plan, offertes en begeleiding voor een duurzame renovatie van je woning. Als je de premieaanvraag doet bij Fluvius en effectief een investering doet op advies van de BENOvatiecoach, krijg je bovendien 100 euro terugbetaald. Intussen loopt het project BENOvatieadvies zeer vlot. Daarom plant de stad het volgende jaar nog eens 60 BENOvatieadviezen op te nemen. De vernieuwde samenwerkingsovereenkomst met Klimaatpunt voor deze BENOvatietrajecten loopt tot 1 juli 2024.
Opstart van een collectieve Wijkrenovatie
Met het project Wijkrenovatie wil de stad in samenwerking met Klimaatpunt ook inwoners in groepsverband stimuleren en begeleiden bij de energetische renovatie van hun woning. Daarbij zal er ook aandacht geschonken worden aan onder meer ontharden en vergroenen. Na het uitkiezen van een wijk door de betrokken stadsdiensten komen er onder meer gevelscans met een drone. Inwoners zullen ook info krijgen over renoveren, hernieuwbare energie, waterbeheer, vergroening en koolstofvrije (deel)mobiliteit.
Ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1
Stad Halle ondertekende reeds het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 en 2.0 en engageert zich nu ook voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1. De energiecrisis van het afgelopen jaar toonde aan dat we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen versneld moeten afbouwen. Anders dreigen almaar meer gezinnen het moeilijk te krijgen om hun energiefactuur te betalen. De stad hoopt hier een antwoord op te kunnen bieden door het project wijkrenovaties op te starten. We kunnen daarvoor rekenen op extra financiƫle steun van de Vlaamse overheid.