Hoe pakt de stad Halle de energiecrisis aan?
De stad Halle werkt al een aantal jaar structureel aan een energiezuinig beleid. Dat blijkt vandaag de juiste keuze. De maatregelen die tot nu toe werden ingevoerd hadden al een positief effect op het energieverbruik van de stad. Maar de huidige energiecrisis dwingt ons om te versnellen en verder te gaan. Daarom worden nu extra maatregelen getroffen om energie te besparen in onze stad.
Energiebesparing
Halle werkt al verschillende jaren structureel aan het energiezuinig maken van stadsgebouwen en het openbaar domein. Sinds 2020 werden energiescans van de gebouwen uitgevoerd. Daardoor konden we de grootste energiebesparingen eerst aanpakken en verdere maatregelen stelselmatig uitrollen.
- In Halle is 42% van de openbare verlichting verled. Het gemiddelde in Vlaanderen bedraagt 26%. In 2025 zal al 70% van het grondgebied verled zijn. De doelstelling is 100% tegen 2030.
- Op dit moment worden de meeste ledverlichtingspalen in Halle maximaal gedimd (50%) van 23u tot 6u. Bij het pilootproject in Lembeek wordt er dynamisch gedimd op basis van verkeer.
- In de stadsgebouwen werden de voorbije jaren oude lichtinstallaties vervangen door energiezuinige ledverlichting. Zo gebeurde een relamping in De Bres, het stadhuis, CC ’t Vondel, kinderdagverblijf ‘t Pagadderke en BKO De Varkenssnuit.
- Op het stadhuis, stadsmagazijn, politiehuis en sportcomplex De Bres werden zonnepanelen geïnstalleerd.
- Het dak van ‘t Pagadderke en BKO De Varkenssnuit werd optimaal geïsoleerd.
- In het stadhuis en WZC Zonnig Huis wordt het HVAC-systeem actief beheerd en geoptimaliseerd. Het HVAC-systeem regelt zowel de warmte, de ventilatie als de verkoeling van lucht met aandacht voor optimale energiebesparing.
- De opdracht voor een relighting in WZC Zonnig Huis en Braillon is gegeven, de uitvoering is voorzien.
- In de gebouwen worden thermostaatkranen geplaatst om de verwarming optimaal te controleren.
- In alle gebouwen wordt radiatorfolie geplaatst achter de radiatoren zodat er minder warmte verloren gaat via de buitenmuren.
- In ondersteuningswoningen Nikkenberg en Beverberg wordt dak- en spouwmuurisolatie geplaatst.
- Ook ‘t Pagadderke, BKO Varkenssnuit en JC De Kazerne krijgen zonnepanelen.
Daarnaast zijn er momenteel enkele maatregelen in studiefase:
- Spouwmuurisolatie in het stadhuis
- Relighting en/of relamping in de Meiboom, CC ‘t Vondel, Den Ast, JC De Kazerne, het Oud Gemeentehuis Buizingen en het Kasteeldomein. Bij een ‘relamping’ worden de lampen vervangen zonder de armaturen aan te passen. Bij een ‘relighting’ worden volledig nieuwe verlichtingsarmaturen geïnstalleerd ter vervanging van de oude.
- Uitbreiding van de zonnepanelen op WZC Zonnig Huis en het stadsmagazijn
- Zonnepanelen op Kunstacademie De Meiboom
- Optimalisatie verwarming en ventilatie in sportcomplex De Bres
- Optimalisatie ventilatie in de raadzaal van het stadhuis
In het stadhuis gaf de relamping van 2019 een daling van het elektriciteitsverbruik van ongeveer 50.000kWh in 2020. Het plaatsen van zonnepanelen in 2020 zorgde daar dan weer voor een daling van om en bij de 100.000kWh in 2021.
Energiecrisis dwingt tot extra maatregelen
Naast de bestaande maatregelen werden nu op korte tijd nog andere maatregelen uitgewerkt:
- Fluvius onderzoekt hoe de openbare verlichting efficiënt gedoofd kan worden. Het doel is vanaf november het verbruik hierop te halveren door de verlichting minder lang en/of op minder plaatsen te laten branden.
- In de eigen gebouwen zetten we de verwarming vast op stand 3, in gangen op stand 1. De temperatuur in de kantoren wordt permanent gemonitord via genetwerkte thermometers.
- De burelen van de administratieve diensten en de backoffice van de stad worden geoptimaliseerd zodat we minder kantoorruimte moeten verlichten en verwarmen.
- De stad zal inzetten op extra sensibilisering van het eigen personeel om vaker de fiets te nemen, de lichten uit te doen, enzovoort.
- We brengen geen kerstverlichting aan eigen gebouwen aan. De kerstverlichting in de winkelstraten wordt wel behouden.
- De maximumtemperatuur van de douches in De Bres en het stadsmagazijn wordt verlaagd.
- We verminderen het aantal koelkasten in de gebouwen.
- We beperken het gebruik van de liften tot een minimum.
- In Sportoase Hallebad worden volgende maatregelen genomen:
- De temperatuur van de zwembaden wordt normaal gezien vanaf half oktober opgetrokken met een halve graad tot een graad om het comfort te verhogen. Deze stap wordt dit jaar niet doorgevoerd. De temperatuurinstellingen blijven behouden op de huidige zomertemperaturen.
- De douches werden tot nu toe afgesteld op 20 seconden met een temperatuur van 36°C. Sportoase onderzoekt een verdere daling tot 30°C.
- Gefaseerde overgang naar ledverlichting voor het volledig sportcomplex. Tijdens de onderhoudswerkzaamheden begin september werd de verlichting van het peuterbad volledig vernieuwd door ledplafondtegels.
Met deze maatregelen wil de stad haar inwoners zo goed mogelijk door de energiecrisis loodsen. Niet alleen door te ondersteunen waar nodig, maar ook door zelf het goede voorbeeld te geven. Een energiezuinig, duurzaam en sociaal beleid staat daarbij centraal. We volgen de situatie op de voet en kunnen dan ook niet uitsluiten dat er in de toekomst nog bijkomende maatregelen nodig zullen zijn.