×

Hoeveslagerij Smismans

De passie voor de beenhouwersstiel kreeg Nick Smismans mee op het veeteeltbedrijf van zijn vader. 2 jaar geleden opende hij zelf hoeveslagerij Smismans in Lembeek. Intussen komen de klanten van ver voor zijn heerlijke bereidingen. “Iets bereiden dat mensen nergens anders kunnen kopen: daarmee maken we het verschil”, vertelt Nick.

Het is sluitingsdag maar geen rustdag wanneer we hoeveslagerij Smismans in Lembeek binnenstappen. Nick prepareert de bereidingen voor de komende dagen. 2 jaar geleden opende de familie Smismans de slager op de hoeve. Terwijl vader Michel het veeteeltbedrijf runt helpen moeder Carine en de broers en zus van Nick mee in de zaak. Ook zijn vriendin helpt vaak mee. De gezonde ambitie van Nick die droomde van een eigen zaak met de familiale hoeveslagerij Smismans helemaal vorm. “Als het aan mij ligt werk ik elke dag”, zegt hij. “Ik hou zo van mijn stiel dat ik er voortdurend mee bezig ben.”

Waar heb je de passie voor de slagersstiel ontdekt?

“Ik groeide hier de boerderij op en hielp mijn vader met het vee. Hij kweekt koeien en schapen. De boerenstiel op zich sprak me niet echt aan. Ik ging wel graag mee naar het slachthuis. En bij de groothandelaars waar we leverden keek ik vol bewondering naar de beenhouwers in de grote snijzalen. Ik heb het geluk gehad om later mee te draaien in ateliers van de beste beenhouwers van België zoals Dierendonck. Tijdens de vakantie deed ik niets liever. Omdat ik het vak onder de knie wilde krijgen. Ik wilde alles kunnen. Dat is nog niet veranderd. Ik leer ook nog elke dag bij.”

Hoe maak je het verschil als slager?

“We bereiden zoveel mogelijk in huis. Het is natuurlijk belangrijk dat ik kan uitbenen. Maar ook de slaatjes willen we zelf maken en de charcuterie komt uit het eigen atelier. Ik wil ook innoveren. Nieuwe smaken en technieken uittesten, iets maken dat mensen nergens anders kunnen kopen… Daar geniet ik van. En daar maken we het verschil mee. Onlangs trok ik naar Italië met 7 collega-beenhouwers om te kijken hoe ze daar charcuterie bereiden. Het was fantastisch. Ik leerde enorm veel bij. Ze werken er veel met vet. Dat geeft enorm veel smaak.”


Een lekker stuk vlees is geen aanslag op de gezondheid. Dat maakt niemand me wijs. - Nick Smismans


Wat is het verschil tussen een hoeveslagerij en een ‘gewone’ slager?

“Als hoeveslagerij verwerken we vooral ons eigen kwaliteitsvlees dat we kweken op de boerderij. Ons werk wordt intussen geapprecieerd. We hebben klanten uit Halle en omgeving. En veel mensen uit Wallonië stappen binnen. Ik heb zelfs klanten die één keer per maand vanuit Deinze naar hier komen. We hebben na 2 jaar onze routine gevonden. Ik heb een fantastisch team. De medewerkers werken alsof het voor zichzelf is en ze zijn even gepassioneerd als ik. Ieder heeft zijn specialiteit. En ik kan rekenen op de familie die meedraait. Daar ben ik dankbaar om.”

Je bent 25 jaar en runt met je familie de winkel van je dromen. Waar kan je nog meer wensen?

“Ik zit boordevol plannen. Ik wil zelfs al uitbreiden. Omdat we hier echt alles van een dier verwerken. Je moet de bereidingen tonen aan de klanten. Daar is plaats voor nodig. Er zijn nog geen concrete plannen maar het mag voor mij vooruit gaan. Gelukkig houden mijn moeder en mijn vriendin me wel met beide voeten op de grond te houden. Het gaat stap voor stap. Ik steek mijn ambitie niet weg natuurlijk. Dat komt ook omdat ik hier op het bedrijf alle kansen krijg. Dat geeft goesting.”

Je lijkt me het perfecte uithangbord voor de beenhouwersbond.

“Ik ben elke dag met mijn vak bezig, zoals zoveel collega’s. Ik kijk ook graag naar wat zij doen. Op Instagram bijvoorbeeld. Er zijn veel vakmensen in de sector die graag hun specialiteiten tonen. Vroeger werkte iedereen op zichzelf maar nu delen we onze bereidingen met elkaar. Dat is leuk.”

Wat doe je nu het liefst in de slagerij?

“Met vers vlees aan de slag gaan. Daar hou ik van. Je kan de klant een varkensgebraad voorschotelen. Of je kan er een vulling voor bedenken waardoor het niet ‘zomaar’ een varkensgebraad is en een onvergetelijke maaltijd wordt. Ook charcuterie in de toonbank leggen dat gesmaakt wordt vind ik leuk. Een nieuwe hamburger of een worst bereiden is altijd een leuk proces. Zeker wanneer je dan rechtstreeks van de klant hoort wat die er van vond.”

Als je niet in het atelier aan de slag bent, waarmee ben je dan bezig?

“Je bent nooit klaar met werken. Als de winkel sluit ben ik al volop bezig met de bereidingen voor de volgende dagen. Er moeten bestellingen klaargezet worden en natuurlijk probeer ik tussendoor nieuwe dingen uit. Het stopt nooit maar dat is echt niet erg. Integendeel, ik wil alleen maar meer. In mijn hoofd denk ik voortdurend aan nieuwe dingen. Dankzij onze hoeveslagerij krijg ik de kans om dat allemaal te doen.”