×

Helemaal voor Halle 20-25: ook jaarplan 2022 is ambitieus!

Het meerjarenplan ‘Helemaal voor Halle 20-25’ is een zeer ambitieus meerjarenplan. Maar bij de opmaak ervan in 2019 werd er natuurlijk nog geen rekening gehouden met een mogelijke coronacrisis. De stad werd daardoor de voorbije twee jaar geconfronteerd met onvoorziene uitgaven en minder inkomsten. Maar toch heeft covid-19 het meerjarenplan nooit echt in gevaar gebracht. Door een zuinig en doordacht beleid zijn de stadsfinanciën gezond gebleven en blijven de financiële middelen beschikbaar om alle geplande acties daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Ook voor 2022 zitten er al heel wat interessante projecten in de pijplijn. De gemeenteraad gaf hiervoor op dinsdag 21 december groen licht. Het zijn één voor één initiatieven die van Halle een duurzame, innovatieve en mensvriendelijke stad moeten maken.

Omwille van de coronacrisis leggen we volgend jaar extra nadruk op acties die het welzijn van onze inwoners bevorderen. Zo zorgt de brugfiguur in het onderwijs ervoor dat de meest kwetsbare leerlingen alle kansen krijgen die ze verdienen. We lanceren verschillende projecten voor een groenere én veiligere omgeving voor alle weggebruikers. En we voorzien nieuwe lokalen voor het verenigingsleven in onze stad. Een overzicht!

SMJP

 


Halle Leeft

Actie 'Win je winkel'

Om de leegstand in onze binnenstad tegen te gaan, starten we met het initiatief ‘Win je winkel’. We lanceren een wedstrijd voor potentiële ondernemers met plannen om een eigen zaak op te starten in Halle. De jury bestaat uit verschillende afgevaardigden van o.a. de Verenigde Handelaars Halle, Unizo en de stad. De winnaars krijgen een aanzienlijk duwtje in de rug in de vorm van een uitgebreid starterspakket:

  • De huur van een winkelpand voor 1 jaar
  • Een beginnend reclamebudget van 1000 euro
  • Een subsidie van 3000 euro om je zaak in te richten
  • Een startersbegeleiding door Unizo ter waarde van 2000 euro.

Nieuwe verenigingslokalen in Lembeek en Sint-Rochus

De stad renoveert de zolder van het Kasteeldomein in Lembeek en richt de ruimte in tot verenigingslokalen. Op zondagmiddag kunnen de meisjes van Chiro Idoena gebruik maken van deze nieuwe plek. Op andere momenten stellen we de zolder open voor andere Lembeekse verenigingen en clubs. Voor de bouwplannen voor de herinrichting werden een aantal Lembeekse verenigingen al bevraagd. Op die manier houden we rekening met hun praktische wensen.

Ook het verenigingsleven in de Sint-Rochuswijk krijgt extra ruimte, meer bepaald in de Sint-Rochuskerk. Dit historisch gebouw wordt binnenin grondig gerenoveerd en op zo’n manier heringericht dat ook verenigingen en cultuurorganisaties er gebruik kunnen van maken. Om dit gebouw helemaal in te richten op maat van het verenigingsleven, werken we met hen eerst een participatietraject af. (Lees er meer over onder de rubriek Halle Werkt)

Uitbreiding speeltuinen

Halle is een kindvriendelijke stad die intussen bekend staat om zijn vele speeltuinen. 35 om precies te zijn. En maar goed ook dat we hier blijven in investeren. Zeker tijdens de voorbije lockdowns hebben we kunnen vaststellen dat deze onmisbaar zijn voor jonge gezinnen zonder een tuin. Ook in 2022 nemen we opnieuw enkele speeltuinen onder handen.

  • We breiden de waterspeeltuin aan het zwembadplein (een van de winnende ideeën uit de participatie-actie ‘Idee zkt Stad’) uit met verschillende speelfonteinen. Tegen de zomer worden er in totaal 6 fonteinvlakken aangelegd, waarvan er 5 geïntegreerd worden in de groenzone en 1 in de verharding van het plein. Voorts realiseren we een ‘getrapte ligweide’ waar o.a. ouders en grootouders even kunnen verpozen terwijl de kinderen genieten van dolle waterpret. Deze werken worden nog voor de zomervakantie afgerond.
  • De stad voorziet een toelage van 40.000 euro voor de plaatsing van een inclusief speeltoestel op Stroppen. Dit toestel moet bespeelbaar zijn voor alle kinderen en jongeren met of zonder een beperking. Voor de realisatie ervan overlegt de stad met Jeugdcentrum Stroppen en Akabe Joepie. Dit is een jeugdbeweging voor kinderen en jongeren met een beperking.
  • In de buitenschoolse kinderopvang worden de bestaande speeltoestellen in de buitenruimte vervangen. De bedoeling is om meer natuurlijke speelelementen te voorzien in een groenere omgeving.
  • Tot slot starten we met de uitwerking van de plannen voor een nieuwe speeltuin in de Europalaan en in Breedhout. Beide locaties liepen in het verleden vertraging op door allerhande hindernissen. Maar in 2022 hopen we hier echt werk van te maken. Ook hier gaan we eerst in dialoog met de buurt en het plaatselijke verenigingsleven.
  • Op de speeltuin aan de Dorpslaan in Buizingen komen nieuwe speelstickers op de grond.

Globale evaluatie parkeerbeleid

In het voorjaar van 2022 wordt het parkeerbeleid grondig geëvalueerd. Dit is van belang voor de nieuwe parkeerconcessie, die vanaf 1 juli 2022 zal ingaan. Vanaf februari zullen de eerste bijsturingen al zichtbaar zijn. Voorts voorzien we in 2022 gratis parking in de binnenstad tijdens de koopjesdagen van de lokale handelaars.

Verder inzetten op vergroening

Het meerjarenplan wil een kwalitatief stuk groen realiseren op 400 meter van elke Hallenaar. Ook in druk bebouwde gebieden. Daarom engageert de stad zich in 2022 voor het project ‘Vlaanderen breekt uit: groen-blauwe dooradering in de bebouwde ruimte’. Dit is een initiatief van het Departement Omgeving dat de bestaande verhardingen in het openbaar domein wil uitbreken. Ontharden zorgt voor meer ruimte voor meer natuur, minder wateroverlast, een koelere stad, een grotere biodiversiteit, gezondere lucht en een beter klimaat. Door ons te engageren hopen we een subsidie in de wacht te slepen voor enkele onthardingsinitiatieven in onze stad.

Uitwerking plannen RUP De Bres

Een mooi onthardingsverhaal dat in 2021 al werd opgestart, is het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) De Bres. Hier gaan we in 2022 heel wat belangrijke knopen doorhakken. Zo zal de gemeenteraad in een definitief RUP o.a. bepalen wat kan en wat mogelijk is in de omgeving van sporthal De Bres.

Vandaag is deze zone haast één grote parking. Een groot deel van deze parkeerplaatsen brengen we ondergronds. Op die manier krijg je bovengronds meer ruimte in het hart van de stad. Die ruimte wil Halle volledig ingroenen met aandacht voor sport en recreatie. Zo creëren we een enorme groene stadslong waar iedereen even op adem kan komen. In 2022 maken we eerst werk van een voorontwerp, raadplegen we opnieuw de bevolking, voeren we een openbaar onderzoek uit om dan uiteindelijk te komen tot een definitief RUP. In de onmiddellijke omgeving zal je nog niet meteen veranderingen zien. Maar de krijtlijnen worden wel in 2022 gefinaliseerd.

Voorts duiden we in maart 2022 de ontwerper(s) aan die de plannen voor deze omgeving zullen uitwerken. Voor de selectie doen de stad Halle en de Vlaamse Milieumaatschappij een beroep op het Team Vlaamse Bouwmeester. De opdracht omvat onder meer het uitwerken van een ontwerp voor het park, de sporthal, de overdekte parking, het openleggen van de Zenne en de aansluiting van het park met het stads- en woonweefsel (ter hoogte van de Monseigneur Senciestraat). Door in zee te gaan met het Team Vlaamse Bouwmeester willen we een doordachte, hedendaagse en ambitieuze invulling geven aan dit vernieuwde groene hart van onze stad. We zijn nu al benieuwd naar de resultaten.


Halle werkt

Hallemaal Bruggen

De Vlaamse Waterweg is al flink opgeschoten met de voorbereidende werken op de Vogelpers voor de aansluiting van de Zuidbrug. Na het plaatsen van de brugliggers over de sporen en de aanleg van het brugdek, starten volgend jaar de wegeniswerken aan de Vogelpers. De rijweg en de fiets- en voetpaden van de Zuidbrug worden hierbij parallel doorgetrokken. Door de werken blijft de Vogelpers afgesloten voor alle verkeer tot 15 mei 2022. Het openstellen van de Zuidbrug is voorzien voor begin 2023.

Veiligere schoolomgevingen

Tussen 2020 en 2025 maakt onze stad in totaal 16 schoolomgevingen verkeersveiliger met een verkeersplan op maat. Elke school heeft immers andere veiligheidsnoden. Daarom leggen we vooraf een participatietraject af met leerkrachten, leerlingen, ouders, politie en de dienst Kinderen & Jongeren. Zo worden alle ideeën, suggesties, pijnpunten en oplossingen vertaald in een concreet actieplan. Het resultaat: een veiligere schoolomgeving die nog meer ouders en leerlingen motiveert om vaker te voet of met de fiets naar school te gaan, met uiteindelijk ook minder verkeersdrukte als gevolg. In 2022 pakt de stad op deze manier de omgeving aan van de volgende scholen:

  • Heilig-Hart & College (Vondel, Parklaan & Leide)
  • Heilig-Hart & College (Handbooghof) - Heilig-Hart & College (Kasteelstraat)
  • GO! Klimop (Arthur Puesstraat)

Wegdekmonitoring

In 2022 zet de stad verder in op een betere wegenis door innovatie en openbaar domein samen te brengen. Door in te zetten op wegdekmonitoring hoeven we niet langer collega’s de baan op te sturen of te wachten op klachten van inwoners om wegdefecten waar te nemen. Die worden voortaan via technologische sensors (die we plaatsen in diverse voertuigen) gedetecteerd. Bovendien volledig objectief. Via deze data bepalen we de ernst, omvang en classificatie van de defecten. Het spreekt voor zich dat dit een grote impact heeft op de efficiëntie van wegverbetering en uiteraard de veiligheid.

Investeringen in wegen, voetpaden en fietspaden

Door betere wegen, voetpaden en fietspaden creëren we een aangename en leefbare stad voor alle weggebruikers. Voor 2022 staan de volgende projecten op de planning:

  • Leide: heraanleg als fietsstraat.
  • Vondel: vernieuwing van de rijbaan, goten en fietspaden.
  • Brug Vanhamstraat: vernieuwen/renoveren van de voetpaden.
  • Dorekensveld (gedeelte tussen Eikenlaan en Kerkhoflaan) en Kerkhoflaan. (gedeelte tussen Dorekensveld en de Nachtegaalstraat): vernieuwen toplaag. asfalt en het verven van parkeerstroken tussen de plantvakken
  • Fabriekstraat: vernieuwen asfaltlaag.
  • Dijkstraat (incl. brug): vernieuwen rijbaan en voetpaden.
  • Nachtegaalstraat (tussen Kluisbos en Drasop): vernieuwen toplaag asfalt.
  • Nachtegaalstraat (tussen Drasop en Frans Daystraat): vernieuwen toplaag asfalt na de werken van Elia (aanleg ondergrondse 150 kV kabel). 
  • Nachtegaalstraat (tussen Drasop en de Frans Daystraat): onderzoek opname in een rioleringsproject, samen met o.a. de Frans Daystraat. De timing en exacte scope van dit project moeten wel nog bepaald worden.

Stadspanel

In ons stadspanel zitten zo’n 500 Hallenaren die hun mening geven over belangrijke vraagstukken over onze stad. Dit gebeurt 3 keer per jaar. De bevragingen gebeuren zowel via telefoon, e-mail als op papier. In 2021 namen we zo de aanpak van de coronacrisis onder de loep. Maar ook de vrijetijdsvoorzieningen en het parkeerbeleid werden door het stadspanel geëvalueerd. Dit leverde heel wat waardevolle informatie waarmee het beleid aan de slag gaat. Op die manier kunnen beslissingen beter voorbereid of bijgestuurd worden. Ook in 2022 organiseren we drie bevragingen. De communicatie over de thema’s voor 2022 volgt binnenkort.

Participatietrajecten

In 2022 voorziet de stad een participatietraject om de nevenbestemmingen van de Sint-Rochuskerk te bepalen. De bedoeling is om het historische en beschermde gebouw op een polyvalente manier in te zetten in de buurt en onder andere een ontmoetings- en een repetitieruimte te voorzien. Zowel de buurtbewoners als de plaatselijke (jeugd)verenigingen krijgen een uitnodiging voor dit traject.

Maar er zijn nog tal van andere participatietrajecten waar de stad buurtbewoners, verenigingen, organisaties, handelaars, … wil bij betrekken. We noemen er een paar op:

  • Tweede participatieronde bij RUP De Bres
  • De restauratie en herinrichting van verenigingslokalen van de kasteelzolder in Lembeek;
  • De plannen voor nieuwe speeltuinen in de Europalaan en Breedhout

Halle zorgt

Project brugfiguur in onderwijs

Met het project brugfiguur in het onderwijs maakt de stad via de Halse basisscholen kwetsbare leerlingen en hun gezin wegwijs in het hulpverleningsaanbod. Een brugfiguur neemt de rol op van vertrouwenspersoon om samen met een gezin een traject af te leggen. De bedoeling is om bij hulpvragen niet alleen door te verwijzen naar een groot sociaal netwerk, maar de situatie ook verder op te volgen. Zo is de aangeboden hulp gegarandeerd op maat van het gezin en komen alle aspecten van welzijn aan bod, zoals vrijetijdsbeleving en sport. Ook wanneer een kind van school verandert, blijft de band met een brugfiguur bestaan. Kinderen krijgen hierdoor heel concreet de hulp die ze verdienen en vergroten zo op lange termijn hun kansen. Het project is intussen al voorgesteld aan de directie en zorgcoördinators in alle basisscholen in Halle. Voor 2022 zijn vier scholen geselecteerd.

Overkop-huis opent zijn deuren

Ook Halle opent in 2022 zijn Overkop-huis. Hier kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. OverKop wil dus ook inspelen op mentaal welzijn van jongeren.

Burgerbudget

Met de actie burgerbudget bevorderen we de burgerparticipatie door een kader te creëren waarbinnen burgers subsidies of ‘burgerbudgetten’ kunnen aanvragen om eigen projecten te realiseren. Hallenaren vanaf 14 jaar kunnen ideeën indienen bij de stad voor een project in hun wijk, een bepaald stadsdeel of voor de volledige stad. Een burgerjury selecteert vervolgens, na een mondelinge toelichting, een aantal projecten. Hiervoor voorziet onze stad in 2022 in totaal 200.000 euro, met een maximum van 50.000 euro per project.

Nieuwe partner voor catering

Vanaf volgend jaar werkt onze stad samen met vzw Buurtrestaurant ’t Vondel voor de uitbating van de keuken en het leveren van de maaltijden voor woonzorgcentrum Zonnig Huis, kinderdagverblijven ‘t Kadeeke en Pagadderke, buurtrestaurant ’t Vondel en de thuismaaltijden in Halle. Zo kunnen we inwoners en bewoners een gezonde en betaalbare maaltijd van hoge kwaliteit aanbieden. Concreet betekent dit dat de keuken van het woonzorgcentrum voortaan dienst zal doen als centrale keuken voor zowel het Zonnig Huis, de thuisleveringen en het buurtrestaurant. Hiervoor zijn een aantal aanpassingen in de inrichting gepland. Onder meer de keukeninstallatie wordt aangepast en er wordt een isolerende wand geplaatst. De keuken in het buurtrestaurant wordt bijgevolg een afwerkingskeuken. Voor de leveringen van de thuismaaltijden doet de stad beroep op Simplicity.

Budget voor plaatsing van extra ANPR-camera’s

Om de verkeersleefbaarheid te bevorderen, zet de stad in 2022 verder in op ANPR-camera’s. Met deze camera’s pakken we het sluipverkeer aan en werken we aan een vlot bereikbare stad. Deze intelligente camera’s zijn ook een handig hulpmiddel bij het opsporen van geseinde of gestolen wagens en bevorderen dus ook de veiligheid in onze stad.

Zo houdt de ANPR-camera ter hoogte van de Arkenvest ook volgend jaar toezicht op de (beperkte) toegang tot de Arkenvest. Maar ook op een aantal andere locaties gaan we een ANPR-camera positioneren. Deze plaatsen worden gekozen na een grondige analyse van de verschillende knelpunten met veel sluip- en/of vrachtwagenverkeer.

Budget voor investeringen in duurzaam maken van stadsgebouwen

De inspanningen die we de afgelopen twee jaren leverden om onze stadsgebouwen energiezuiniger te maken, worden voortgezet in 2022 met de volgende acties: 

  • Plaatsing van zonnepanelen op het dak van kinderdagverblijf Pagadderke
  • Realisatie van een groengevel aan Sportoase
  • Relamping van het woonzorgcentrum Zonnig Huis
  • Plaatsing van een warmtepompboiler in woonzorgcentrum Zonnig Huis
  • Installatie voorzien voor hergebruik van regenwater in het stadhuis
  • Conditiestaatmeting van de assistentiewoningen Van Koekenbeek. Op die manier krijgen we een beter inzicht in de staat van de gebouwen, de technische installaties en de onderhoudskost. Op basis van deze analyse kunnen we de gebouwen en de installaties aanpassen waar nodig.

Door de eigen organisatie te verduurzamen, vervult de stad haar voorbeeldfunctie. Verduurzamen vraagt doorgaans de nodige investeringen. Maar die inspanningen leveren op termijn een besparing op de energiefactuur op.

Sensibilisering om afvalberg te verkleinen

Per dag produceren we ongeveer een kilo huishoudelijk afval per persoon. Samen kunnen we de Halse afvalberg én het zwerfvuil aanpakken. Daarom lanceert de stad in 2022 sensibiliseringscampagnes en gerichte acties. Zo is het bedoeling om vanaf carnaval Halle Door het verminderen en scheiden van afval en in te zetten op meer hergebruik en recyclage, kunnen we onze impact op het milieu immers drastisch verlagen.


Meer weten?