×

Karolien Moonens

“Als je op de hoogte wil zijn van mogelijke noodsituaties in jouw buurt, surf dan zeker naar de website www.be-alert.be en schrijf je in!”

Een uitslaande brand, plotse wateroverlast of een gaslek? Onze noodplanningscoördinator Karolien staat dag en nacht klaar om crisissituaties in goede banen te leiden. Ook tijdens carnaval Halle houdt zij achter de schermen mee een oogje in het zeil.

Wat houdt jouw job als noodplanningscoördinator precies in?
Noodplanning is voornamelijk voorbereiden op rampen die kunnen gebeuren. Daarvoor stellen we noodplannen op, het ANIP (algemeen nood- en interventieplan). Hierin staat wat er moet gebeuren als er een bepaalde noodsituatie plaatsvindt. Op die manier willen we zo snel mogelijk tot een oplossing of einde van de ramp komen en hierbij de burger zo efficiënt en gecoördineerd mogelijk informeren. Concreet gaat dat in fases: bij kleine incidenten worden enkel de hulpdiensten ingeschakeld. Maar stel dat het niet te managen valt op het terrein, dan schalen we op naar een gemeentelijke fase. Dan treedt de veiligheidscel onder leiding van de burgemeester in werking.

Wie zit er nog in die veiligheidscel?
Hierin zitten brandweer (D1), medische discipline (D2), politie (D3), logistiek (D4), wat zowel civiele bescherming als technische dienst van de stad kan zijn, en communicatie (D5). De veiligheidscel gaat na wat op beleidsniveau moet worden ondernomen om zo snel mogelijk tot oplossing te komen. Als noodplanningscoördinator in die veiligheidscel verzorg ik het secretariaat. Dat wil zeggen: ik zorg dat de juiste personen op de hoogte worden gebracht, dat er een vergadering gepland wordt, dat er een locatie beschikbaar is … Daarnaast zorg ik dat de noodplannen voorhanden zijn, zodat we efficiënt kunnen werken om tot het einde van die ramp te komen.

Via welke kanalen lichten jullie burgers in tijdens een ramp?
Dat is voornamelijk via de stedelijke communicatiekanalen zoals Facebook, de app van de stad Halle, de stadswebsite en Hoplr. Maar puur voor noodplanning is dat BE-Alert. Dat is een communicatiesysteem waarbij in geval van nood inwoners een sms krijgen met een waarschuwing. Als er in jouw buurt bijvoorbeeld een grote brand is, krijg je een bericht van BE-Alert met de boodschap dat je best je ramen en deuren gesloten houdt. Hiervoor moet je je wel aanmelden. Dus als je op de hoogte wil zijn van mogelijke noodsituaties in jouw buurt, surf dan zeker naar de website www.be-alert.be en schrijf je in!

Wat is de taak van de noodplanningscoördinator tijdens carnaval?
Tijdens grote evenementen zoals carnaval wordt het BNIP (bijzonder nood- en interventieplan) geactiveerd. Dat is omdat het hier over een heel specifiek gebied en fenomeen gaat. Tijdens het carnavalsweekend zit ik samen met alle disciplines en organisator Halattraction in de REG-OPS (regiekamer-operaties), die sinds vorig jaar in het Heilig Hart & College in het centrum plaatsvindt. Hier houden wij via camera’s en via onze mensen op het terrein alles binnen de noodplanningszone, waar het feestgebeuren plaatsvindt, in de gaten. We staan continu met elkaar in contact via ASTRID-radio’s. Hierdoor kunnen we snel reageren als er iets voorvalt. Als er bijvoorbeeld een char in panne valt tijdens de stoet en de weg blokkeert, kunnen wij meteen brandweer en ziekenwagen verwittigen en een alternatieve route voor hen uitzoeken. Als er echt iets groots gebeurt, is het mijn taak de burgemeester in te lichten. Ik ben dus eigenlijk de verbinding tussen terrein en beleid.

Jij zit daar dan 3 dagen en nachten?
Normaal gezien wel, maar dit jaar ga ik dat niet doen, want tegen dan ben ik 30 weken zwanger! Ik vind het nochtans heel interessant om op het terrein te staan. Want in principe heb ik een bureaujob en geen operationele functie. Ik word enkel opgeroepen wanneer het gemeentelijk niveau wordt uitgeroepen. Ik vind het heel boeiend om zelf eens midden in die actie te zitten en te zien hoe die verschillende disciplines vanuit hun eigen expertise samenwerken.

Vind je het niet jammer dat je dan niet zelf mee kan vieren?
Nee eigenlijk niet, ik vind het zelfs leuker achter de schermen! Ik loop ook wel eens rond en ga eens kijken naar het feestgebeuren. Zo beleef ik carnaval op een andere manier, maar ik vind dat eigenlijk wel tof.

En je hebt waarschijnlijk ook wel wat entertainment.
Klopt! (lacht) Het is inderdaad wel plezant om helemaal nuchter carnaval mee te maken.