×

Klaas Op De Beeck

Wie? Klaas Op De Beéck
Waar? Kunstacademie Halle


De kunstacademie Halle dompelt meer dan 1400 leerlingen onder in de wereld van Muziek, Woord, Beeld en Dans. Hiervoor staat een 65-koppig team van leerkrachten en medewerkers klaar. Klaas Op De Beéck (32), leraar schilderkunst is één van hen.  

Tussen 13 januari en 22 januari stellen de leerkrachten die les geven in het domein Beeld tentoon in de Oude Post. Klaas is één van de drijvende krachten achter deze unieke tentoonstelling. 

Wanneer besliste je om professioneel kunstenaar te worden?
Klaas: Zoals bij zoveel kinderen heeft tekenen me van jongs af aan enorm aangesproken. Maar stilaan merk je dat de fascinatie hiervoor groter is dan bij andere leeftijdsgenoten en een middel kan zijn om je te onderscheiden. De keuze voor een artistieke opleiding is dan ook langzaam gegroeid. De voorkeur voor schilderen kwam er in het laatste jaar van het humaniora waar we de opdracht kregen met verf een kopie van een schilderij te maken. Het pas ontdekte medium sprak me enorm aan en zo heb ik de stap naar het hoger kunstonderwijs gezet.

Hoe ben je in Halle terechtgekomen?
Klaas: Na mijn afstuderen, heb ik breed gesolliciteerd. Toevallig kwam er in 2015 een interimopdracht vrij aan de Halse academie. Ik heb deze toen opgenomen. Op het moment dat deze opdracht afliep, kon ik een andere taak opnemen en ben zo steeds verbonden gebleven aan de academie. Uiteindelijk kon ik mijn eigen jongerenatelier uitbouwen. Na de pensionering van de Lieve Bollaert in september ’22 heb ik het schildersatelier overgenomen en geef ik voltijds schilderkunst aan volwassenen.

Wat is er zo fijn aan het lesgeven op de academie?
Klaas: Zeker en vast het werken met het zeer diverse publiek. Elke leerling heeft zijn/haar eigenheid en dat zorgt voor boeiende menselijke contacten. Daarnaast is het heel fijn om met de leerlingen op weg te gaan. Er is constante dialoog en dat samen zoeken, kijken en oplossingen vinden, maakt het allemaal heel boeiend. Ook de confrontatie met het werk in mijn eigen atelier is een meerwaarde. Vanuit die ervaring kan ik handvaten aanreiken maar het leert je ook anders kijken naar je eigen werk. Het lesgeven op de academie zorgt dan ook voor een open horizon.

Wat wil je je leerlingen zeker meegeven?
Klaas: Enerzijds het “métier”. Schilderen is immers een vak dat een sterke technische bagage vereist. Maar minstens even belangrijk is het helpen zoeken naar eigenheid. De leerling leren door middel van het “métier” zichzelf uit te drukken in het kunstwerk.

Waarom is een lerarententoonstelling belangrijk?
Klaas: Het is eerst en vooral heel fijn om samen met de collega’s tentoon te stellen. Het is ook een unieke kans om de leerlingen te laten kennismaken met je eigen artistieke werk. Daarnaast geeft de tentoonstelling ook de veelzijdigheid van het lerarenkorps weer. Elke collega heeft zijn/haar eigen achtergrond of gebruikte techniek. Dat plaatst de academie in een unieke context.