×

Knal het nieuwe jaar in zonder vuurwerk!

Het eindejaar is in zicht. Zorg voor een knalfeest zonder vuurwerk. Het is namelijk verboden, veroorzaakt heel wat dierenleed, zorgt voor overlast en vervuiling en houdt risico op lichamelijke letsels in.  

Tal van redenen om geen vuurwerk af te steken. We zetten ze even op een rijtje: 

  1. Verboden

Het is bij wet verboden om vuurwerk af te steken of wensballonnen op te laten. Steek je toch vuurwerk af, zonder specifieke toelating? Dan kan je hiervoor een boete krijgen.

  1. Levensgevaarlijk

Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. De slachtoffers zijn meestal mannelijk (84 %). Jongeren tussen 10 en 19 jaar nemen bijna de helft van de ongevallen voor hun rekening. De meest getroffen lichaamsdelen zijn handen (25%), vingers (32%), ogen (15%) en het hoofd (13%). De meeste vuurwerkslachtoffers hebben het vuurwerk niet zelf aangestoken maar waren toeschouwer van de vuurwerkpiraat. Ook gehoorschade komt vaak voor. Sommige soorten vuurwerk halen 160 decibels of meer en dat is 20 decibels boven de pijngrens. (Bron: stichting brandwonden)

  1. Risico op brand

Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon of vuurpijl kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het vuur heel wat schade kan veroorzaken.

  1. Dierenleed

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht.   

  1. Overlast en vervuiling

Denk aan buren, omwonende boeren (met dieren),… én aan het milieu. Vuurwerk produceert ontzettend veel lawaai én afval.  

  1. Hulpdiensten  

Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.

  1. Ongezond

De fijnstofconcentraties vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. Maar dat is niet het enige probleem. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht, en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling. (Bron: luchtmeetnet)


Maak er een knalfeest van… zonder vuurwerk! Onze allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!