Ons nieuw recyclagepark: Da’s proper!
Sinds eind april lossen we ons afval in het nieuwe recyclagepark aan de Stroppenweg. De parkwachters verhuisden mee. Erwin Jacobs is een van hen en maakt ons wegwijs. “Durf ons iets te vragen”, zegt hij. “Het is onze job om iedereen te helpen.”
Gedaan met drummen op een kleine oppervlakte of balanceren op een wiebelend trapje naast een metershoge container: Halle heeft nu het gebruiksvriendelijkste recyclagepark uit de hele regio. Het contrast met het kleine park aan de Robert Lariellestraat is groot. Erwin knikt wanneer hij onze blik volgt: “Aan de Robert Lariellestraat was het wel erg klein. Als daar 5 wagens stonden, liepen de mensen elkaar voor de voeten. En al zeker wanneer ze arriveerden met aanhangwagens.
Het is hier rustig.
Erwin Jacobs: Door de grotere oppervlakte lijkt het alsof er weinig volk is. Maar de eerste dagen waren we helemaal volgeboekt. Het oude park sloot een week vroeger om de verhuis efficiënt te laten verlopen, dus zaten de mensen met extra afval. Gelukkig bleef het oude afsprakensysteem behouden. Zo verloopt alles heel vlot, ook als veel mensen op hetzelfde moment afval komen afzetten.
Wanneer is het hier druk?
Erwin: Tijdens vakantieperiodes is er natuurlijk meer volk, en vooral veel meer afval. De mensen hebben dan tijd om grondig op te ruimen, hé. Vanaf april komt er vooral groenafval binnen. Dat is logisch. In de winter leven we binnen en willen we dat het daar in orde is. Tijdens de zomer genieten we van onze tuin en vraagt die extra onderhoud.
Deze raad geef ik iedereen mee: sorteer alles netjes terwijl je thuis inlaadt. - Erwin Jacobs
Heb je een gouden tip voor recyclageparkbezoekers?
Erwin: Voorsorteren! Die raad geef ik iedereen mee: sorteer alles netjes terwijl je thuis inlaadt. Echt. In het recyclagepark heb je 30 minuten tijd om te lossen. Dat is snel voorbij, zeker als je hier nog alles moet beginnen sorteren.
Alles netjes indelen is niet altijd eenvoudig.
Erwin: Goh ja, wie wil recycleren, moet z’n afval goed indelen per soort. Op het oude park belandde er al eens iets in de foute container, maar door de opdeling in een gratis en een betalend gedeelte gebeurt dat minder snel. Wij houden een oogje in het zeil en helpen waar we
kunnen. Er zijn veel afvalsoorten, dus dat we veel vragen krijgen is logisch. Ik help meteen graag een misverstand de wereld uit: harde plastic is tegenwoordig betalend. Dat is niet alleen in Halle maar overal zo.
Maken bezoekers het je soms lastig?
Erwin: Het gebeurt jammer genoeg af en toe dat mensen ons uitschelden. Dan leg ik beleefd uit dat ik ook maar gewoon mijn werk doe. Ik word niet betaald om me te laten uitkafferen. Dat wordt wel eens vergeten. Onbeleefderiken zijn gelukkig een kleine minderheid. Maar ik begrijp die boosheid wel. Het is niet leuk als blijkt dat je plots moet betalen, omdat je je afval verkeerd inschatte. Ik zal daarom
altijd vriendelijk blijven. Zelfs als ik het voor de zoveelste keer moet herhalen. Dat is nu
eenmaal onze job.
Stap je in dit park meer kilometers dan vroeger?
Erwin: Het recyclagepark is groter en dus overbruggen we langere afstanden. Hier zet ik
tijdens mijn shift gemiddeld 20.000 stappen. Dat voel je ‘s avonds wel. Maar ook in het oude park legde ik heel wat kilometers af. Als je daar bijvoorbeeld aan de ingang stond, moest je tussen de stand van het Klein Gevaarlijk Afval (KGA) en de slagboom pendelen. Dat tikt wel aan als je dat een hele dag doet, ja. (lacht)
Recyclageparkweetjes:
- Ook in het nieuwe recyclagepark moet je eerst een afspraak maken voor je afval kan lossen. Dat kan via intradura.mijnrecyclagepark.be
- Breng je gratis afval, zoals PMD, papier en andere fracties, naar het park? Rij dan naar links. Heb je betalend afval? Dan sla je rechtsaf naar de weegbrug.
- Enkele containers zijn dieper gelegen waardoor je met je afval geen trappen moet doen.
- De bouw van het nieuwe recyclagepark kostte 2.682.423,65 euro, inclusief 21% btw.
- Vermoedelijk zal je vanaf 2024 het recyclagepark vanaf de Brusselsesteenweg kunnen bereiken. Dan voorziet het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer de aanleg van een kruispunt met die gewestweg.