×

Onthaalmoeder Christine Sergeant

De woonkamer van onthaalmoeder Christine Sergeant bruist dankzij 8 kindjes die er elke dag spelen. Na 25 jaar dezelfde job was het tijd voor iets anders. Een campagne van de stad trok haar over de streep.

Het is rustig in de woonkamer van Christine als we afspreken voor dit interview. Het speelgoed is opgeruimd, de vloer ligt er piekfijn bij. Stilte voor de storm want morgen spelen er alweer 8 kindjes bij ‘Titi’. Kinderen hebben een neus voor schattige bijnamen. Vandaag mag Christine vooral vertellen hoe ze voor een professionele ommekeer ging. “Ik wist dat ik iets anders wilde doen”, zegt ze terwijl we neerploffen aan de eettafel. “Het was uiteindelijk mijn man die hoorde van de campagne om onthaalouders te vinden en vond het meteen iets voor mij.”

Ben je er dan meteen voor gegaan?
Christine: k dacht er heel goed over na. Vooraf stelde ik een lijst met vragen op die op een infoavond 1 voor 1 beantwoord werden. Dat stelde me gerust. Toen ik de knoop doorhakte volgde een opleiding van 40 uur. Omdat ik uit het onderwijs kwam volgde ik een korter traject.

Van kleuterjuf naar onthaalmoeder. Zijn er veel verschillen?
Christine: De job van kleuterjuf mag je niet vergelijken met die van onthaalmoeder. Baby’s ontwikkelen zich tot peuters. En dat gebeurt bij jou thuis. Je leert hen mee alles aan. Het was wel even zoeken. Je zoekt zelf een weg en structuur. Op school is die er al. Ik hou wel enorm van kinderen en dat scheelt. Die liefde voor kinderen moet je hebben natuurlijk.

Moest je veel aanpassingen doen in huis?
Christine: Ons huis bleek groot genoeg. Dat was een hele opluchting. (lacht) De woonkamer is 1 grote speelruimte. In mijn keuken maak ik het eten. Er staat een extra koelkast voor de kinderen. Een andere kamer werd de slaapruimte. De mensen van Ferm kwamen langs om zeker te zijn of het veilig was voor de kinderen. Stopcontacten beveiligen, poortjes plaatsen,…  Het bleken logische aanpassingen.

Hoe beleefde je de opstart?
Christine: Ik begon met 5 kindjes omdat ik rustig wilde starten. Zo bepaalde ik zelf wat ik aankon. Dan kwam er een kind bij en na enkele weken ving ik 8 kinderen op. Dat is het maximum. Je bent dan een hele dag in de weer. Tussendoor zijn er zoveel momenten om te genieten. Ik at hier onlangs nog tussen de kindjes aardbeien. Zij speelden naar hartenlust maar visten om beurten af en toe een aardbei uit mijn kommetje. Zalig om zien.

Zag de rest van het gezin die carrièreswitch zitten?
Christine: Iedereen steunt me. Als mijn man terugkomt van zijn werk helpt hij me wel eens mee. De 4 kinderen zijn allemaal oudere tieners. Die trekken hun plan maar ontbijten hier natuurlijk ook wel eens mee. Voor de onthaalkindjes is dat gewoon het gezin. De allerkleinsten herkennen mijn kinderen. En als mijn man thuis is willen ze een knuffel van hem.

Krijg je begeleiding?
Christine: Ik heb een verantwoordelijke die ik altijd kan contacteren met vragen. Ze komt regelmatig op bezoek. Er is een pedagogische coach die me mee begeleid. Zij hielp me bijvoorbeeld met het eetmoment dat in het begin echt niet gestructureerd verliep. Met haar hulp hebben we daar toch regelmaat in gekregen. Ik kan ook altijd rekenen op tips van mijn collega’s. Ik mocht er ook op bezoek gaan om te kijken hoe het er bij hen aan toe gaat.

En de papiermolen? Valt die mee?
Christine: Ik ben zelfstandige in het speciale ‘sui generis’-statuut. Dat betekent dat ik zelfstandig werk in mijn opvang. Ferm neemt de administratie voor de rekening. Ik hoef me enkel op de kinderen te concentreren. Ook de toewijzing van kindjes gebeurt via Ferm en de stad Halle. Het heeft dus trouwens geen zin om me te contacteren voor een plekje. Daarvoor is er een wachtlijst aangelegd.

Wat vind je het leukste aan je job?
Christine: Je ziet de kinderen groot worden en veranderen. Ongelooflijk. Eén van de kindjes kwam hier stilletjes binnen. Zo beduusd dat we ons zorgen maakten. Maar die is dus helemaal opengebloeid. Ze is nu 1 van de levendigste kindjes die ik heb en lacht voortdurend. Dat is prachtig om te zien.

Kriebelt het na het lezen van dit interview ook bij jou om onthaalouder te worden? Stad Halle helpt je graag op weg. Alle info vind je op Onthaalouder worden | Stad Halle.