’t Parlement
12 jaar geleden opende ’t Parlement op de hoek van de Brusselsesteenweg en de Klinkaert de deuren. Uitbaters Frank en Mina veroverden de harten van de Hallenaren met een eigenzinnige kaart van bieren en whisky’s. En sinds kort degusteer je er ook rum.
Mina en Frank baten 1 van de gezelligste cafeetjes van Halle uit. Maar een whisky- en rumbar beginnen in de schaduw van de basiliek, waar komt dat idee vandaan?
“Ik baatte in een vorig leven The Roots uit in Pepingen”, zegt Mina. “Nadien werkte ik voor een baas. Maar dat ging me niet echt af.”
Frank valt in. “Ze nam de stress van het werk mee naar huis, en dat vonden we niet leuk in het gezin. Dus zeiden we dat ze best opnieuw een zaak begon. Iets met whisky, dat was toen al haar passie. Maar alleen wilde ze er niet aan beginnen. Ik moest mee. En ik ging akkoord, op voorwaarde dat er ook een bierkaart zou zijn.
De rest is geschiedenis.
Frank: We hebben ons onderscheiden van andere horecazaken met onze keuzes. De selectie whisky’s en die grote bierkaart … Dat was toen ongezien in Halle. We kozen er bewust voor geen bieren van de grote brouwerijen te schenken. In de plaats kiezen we voor streekgebonden, familiale brouwers.
Mina: Het duurde wel even voor we onze weg vonden. Weinig mensen geloofden in onze zaak, weggedoken achter de basiliek. Maar gaandeweg kregen we een trouw publiek over de vloer dat ons eigenzinnig aanbod apprecieerde.
Wat maakt ’t Parlement zo speciaal?
Frank: Als je bij ons iets drinkt, krijg je uitleg bij wat je geserveerd krijgt. Ik vind dat belangrijk. We zijn er om onze klanten te helpen. Ik snap ook dat een kaart met meer dan 300 bieren kan overweldigen. We helpen mensen dan ook aan de hand van hun eigen smaakpalet nieuwe bieren te ontdekken.
Vanwaar de keuze voor rum?
Frank: Rum is de laatste tijd heel populair geworden. We hebben er goed over nagedacht, want ’t Parlement is vooral een bier- en whiskycafé. Maar er was nog een klein plekje vrij op het schap. Het begon met een paar flessen. Intussen palmen de rumflessen wat meer ruimte in. Ach, die variatie maakt het ook leuk voor ons. We doen allebei wat we graag doen. En als iemand een whisky bestelt bij mij, dan vraag ik Mina om langs te gaan, bij rum is het omgekeerd.
’t Parlement is meer dan enkel een café?
Mina: Er is een trouw cliënteel dat terugkeert. Als we een week sluiten, vragen onze klanten lachend waar ze nu naartoe moeten. Want ze gaan eigenlijk niet op café, maar naar ‘t Parlement. Dat maakt onze zaak anders. We spelen muziek, maar die overheerst nooit. Er wordt hier niet geroepen of gebruld, de sfeer is gemoedelijk. Intussen hebben we ook bapas (biertapas) op de kaart. Een vlees- of kaasplank met de fijnste waren of balletjes: ook dat is al een hele kaart geworden. Daarom namen we onze dochter vast in dienst. Zij zorgt mee voor al dat lekkers in de keuken.
Intussen kent iedereen wel dat cafeetje in de schaduw van de basiliek.
Frank: We hebben ook veel klanten van buiten Halle. Zelfs vanuit het buitenland waaien ze af en toe binnen. Een goede geuze en een aparte whiskyselectie levert ons al eens een plekje in een gids op. Bovendien is ons café best wel leuk ingericht. Daar zijn we trots op. We beseffen dat de bieren en de whisky in eerste instantie de sterren waren, maar de mensen komen nu echt voor ’t Parlement op zich. Na 11 jaar kunnen we zeggen dat we een vaste waarde in het horeca-aanbod van Halle zijn.