×

Veilig online met de cybertips van Luc en René

Koopjesjagen op tweedehandssites, bankieren via de app of online een lief vinden: het internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar ook criminelen vinden online hun weg. Gelukkig kan je jezelf beschermen. Met de handige tips van de vrijwilligers Cyberpreventie Luc Nevens en René De Becker, bijvoorbeeld.

Een jonge moeder verkocht de boekentas van haar dochtertje via een tweedehandssite. Een zogezegd geïnteresseerde koper bood 30 euro en wou het gesprek verderzetten op WhatsApp, weg van de beveiligde website. Na 1 verkeerde klik was de vrouw 5.400 euro armer. Met dit treffend voorbeeld starten Luc en René hun presentatie. Daarmee trekken ze rond om mensen te waarschuwen voor online fraude.

Kan zo’n digitale diefstal iedereen overkomen?

Luc: Absoluut. De vrouw uit het voorbeeld werd benaderd door iemand die zich voordeed als mama. Omdat het gesprek zo normaal verliep, kreeg ze pas argwaan toen het te laat was. Je hebt ook daders die vooral mikken op senioren. Maar jongeren zijn even goed een doelwit, net als ouders, alleenstaanden en ga zo maar door. Cybercriminelen werken met communicatie op ieders maat, dat maakt het zo moeilijk.

Haast niemand wil er over praten. Hoe komt dat?

René: De meeste mensen verwachten niet dat zoiets hen kan overkomen en schamen zich. De valstrik lijkt zo duidelijk, achteraf. En toch is er geen enkele reden om beschaamd te zijn. De daders doen er alles aan om je om de tuin te leiden. Het is hun specialiteit en ze verfijnen hun technieken voortdurend.

De geregistreerde feiten zouden ook het topje van de ijsberg zijn.

René Klopt. Slachtoffers denken dat de daders niet gevat worden of voelen zich naïef. Toch raden wij aan om altijd naar de politie te stappen. Ondanks het feit dat daders amper sporen nalaten, kan elke melding het verschil maken. Al was het maar om verbanden te kunnen leggen. Soms valt een puzzelstuk op zijn plaats en kan een bende opgerold worden. Als politie en gerecht de fenomenen niet kennen, kunnen ze er moeilijk op werken.

Jullie zijn intussen specialisten. Waarop letten we best als we online gaan?

Luc: Test op safeonweb.be hoe veilig je surft en volg deze gouden regels. Als iemand online vertrouwelijke gegevens vraagt, ben je best alert. Klik nooit op links die je toegestuurd krijgt of check ze driedubbel. 1 letter verschil kan een lege bankrekening betekenen. Scherp je privacy-instellingen op Facebook aan en werk met een 2-staps-verificatie. Zo kunnen anderen niet meteen inloggen op je account en je vrienden of familie bestelen. Er zijn nog heel wat regels, maar hiermee maak je toch al een verschil.

Afspraak maken?

De vrijwilligers Cyberpreventie komen bij jou langs of ontvangen je graag in één van de politieposten. Op een uur tijd overlopen ze verschillende goede gewoonten en leren ze je veilig internetten.  Bel 02 363 93 36 of stuur een e-mail naar PZ.Zennevallei@police.belgium.eu. Je vindt ook meer informatie op de website www.lokalepolitie.be/5905.