×

Woonzorgcentrum Zonnig Huis streeft voortaan naar 6 ‘huisjes’

Met een andere aanpak van organiseren, voorziet het Halse Zonnig Huis een betere zorg op maat voor alle bewoners en blijft ook werkbaar werk verzekerd voor de zorgmedewerkers. Cindy Van Horenbeek, verantwoordelijke voor wzc Zonnig Huis, vertelt hoe het project Innovatieve Arbeidsorganisatie daarbij de leidraad vormt.

Cindy Van Horenbeek: “Woonzorgcentra staan voor grote uitdagingen. Er zijn meer ouderen met ook meer specifieke zorgnoden, en tegelijkertijd is het vaak een zoektocht naar nieuwe zorgmedewerkers. Daarom stapten we met ons woonzorgcentrum Zonnig Huis in 2019 met veel enthousiasme in het gloednieuw IAO-traject met de steun van de Vlaamse Overheid en Flanders Synergy,  het innovatieplatform op vlak van arbeidsorganisatie in Vlaanderen.

IAO staat voor Innovatieve Arbeidsorganisatie.
Cindy: “Klopt. Door een andere aanpak van organiseren en werken in ons woonzorgcentrum willen we inzetten op een betere en meer unieke zorg voor onze bewoners en zinvol en werkbaar werk voor onze medewerkers. Concreet hebben we dankzij het IAO-project gedurende 2,5 jaar beroep kunnen doen op de expertise van externe begeleiders. Hun begeleiding zorgt ervoor dat we een mooie visie hebben uitgewerkt en dat we vanaf dit jaar de hele werking van het woonzorgcentrum anders aanpakken.”

Kan je dit illustreren met enkele voorbeelden?
Cindy: “Uiteraard kadert alles binnen het belangrijkste uitgangspunt: onze bewoners staan altijd op de eerste plaats! Omdat er meer ouderen zijn met ook meer specifieke zorgnoden én omdat we in de toekomst nog meer belang willen hechten aan hun voorkeuren en wensen is het dan ook overduidelijk: we dienen in te zetten  op meer zorg op maat. En dan kom je vanzelf uit bij een indeling in kleinere groepen. Voor het Zonnig Huis betekent dat een indeling in 3 verschillende afdelingen met telkens 2 ‘huisjes’. In die ‘huisjes’ verblijven telkens 17 of 18 bewoners met elk een eigen team van zorgmedewerkers.”

Voor de medewerkers betekent dat een heel andere manier van werken. 
Cindy: “Ja, met veel meer autonomie. We groeien naar een duidelijk kader met daarin ook alle verwachtingen waarbinnen onze zorgmedewerkers vervolgens de allerbeste zorgen kunnen toedienen. Want meer zorg op maat betekent meer kunnen schakelen waar nodig. Een bewoner die graag wat langer opblijft? Dat moet gewoon kunnen. De nachtploeg zal dan de nodige zorgen opnemen. Ook zetten zij de tafels 's ochtends al klaar voor de vroegste vogels onder onze bewoner. Een ander voorbeeld is het inschakelen van hotelmedewerkers binnen een nieuwe functie. Zij nemen logistieke taken op, zoals koffie rondbrengen of samen een gezelschapsspel spelen. Zorgmedewerkers houden zo meer tijd over voor meer persoonlijke zorg en dat werkt uiteraard heel motiverend.”

Ook voor de families verandert er veel.
Cindy: “Ook zij komen tijdens hun bezoekjes in kleinere groepen terecht en dat zal de band alleen maar versterken. Uit ervaringen in andere woonzorgcentra is trouwens al gebleken dat het verblijf in kleinere groepen ook inspirerend werkt voor familie en vrienden van bewoners om vrijwilligerswerk op te nemen. De drempel is minder groot om bijvoorbeeld samen de krant te lezen.”

Kinesisten, ergotherapeuten en woonleefbegeleiders samen in de  teams.
Cindy: “Zij worden vanaf nu ‘team leven’. Zij werken samen met de teams en zijn het aanspreekpunt voor hun talent in twee huisjes. Zo kunnen ze een uniek traject voor elke bewoner uitstippelen. Maar dat betekent uiteraard niet dat we hun expertise niet meer inzetten op andere vlakken. Een kinesist die zich specialiseert in valpreventie kan zo worden gevraagd om ook infomomenten te organiseren in de andere ‘huisjes’ of op andere locaties, zoals onze dienstencentra.  Onze gang in glas is de perfecte illustratie dat ons Zonnig Huis uiteindelijk wel één grote thuis vormt voor al onze bewoners samen.”

Tot slot vergeten jullie ook de indeling van de ruimtes niet.
Cindy: “De grote gemeenschappelijke ruimte die we nu hebben, gaan we inderdaad verdelen. Zo komen er knusse hoekjes om te lezen, of gezellig te babbelen. Verder is het ook de bedoeling om per ‘huisje’ van 18 bewoners een aparte keukenblok te voorzien. We doen er echt alles aan om onze bewoners naast zorg ook een heel aangename plek aan te bieden om te wonen en te leven. Dat is het IAO, samen met het idee van beter werkbaar werk voor al onze medewerkers, in een notendop.”