×

Yoan Yangassa

Yoan Yangassa groeide op in Ukkel, maar bracht al zijn vrije tijd door in Halle. De ouders van Yoan verhuisden als jonge twintigers naar België. “Ik heb enorm veel interesse voor mijn Congolese afkomst, maar ik voel mij ook volledig Belg”.

Identiteit

Ik ben Westers opgevoed, maar heb ook veel waarden en normen van de Congolese cultuur meegekregen. Daardoor voel ik me perfect binnen beide culturen passen. Zowel in Congo als in België voel ik me op mijn gemak, omdat ik de realiteit van de twee landen ken. Ik heb op latere leeftijd Lingala geleerd (één van de officiële talen in Congo). Het spreken gaat nog wat moeizaam, maar ik begrijp het al heel goed! Op die manier blijf ik verbonden met mijn roots en de geschiedenis van Congo.

Integratie

Veel mensen komen naar hier voor een betere toekomst. Wanneer ze hier zijn, beseffen ze echter dat het in België niet altijd even gemakkelijk is en ervaren ze barrières. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om zich snel te integreren. Het is dan vooral belangrijk dat je doet wat je kan doen. Voor veel mensen is taal een grote barrière, maar niet alle jobs vereisen perfecte kennis van de Nederlandse taal. Het is jammer dat mensen hierop worden afgerekend. Ook krijgen veel mensen te maken met racisme. Zelf ben ik er nog maar weinig mee in contact gekomen, maar ik zie het overal rond mij. Op sociale media hoef je bijvoorbeeld niet lang te scrollen om vijandige opmerkingen tegen te komen. Wel, als ik racistische uitspraken rondom mij hoor, dan ga ik altijd reageren. Want racisme is echt niet acceptabel.

Kennis verspreiden

Ik vind het belangrijk dat de geschiedenis gekend is. Zowel door personen van Belgische origine als door mensen met Congolese roots, zoals ik. Het verleden kan je niet terugdraaien, maar je moet het wel vertellen. Het onderwijs speelt hierin een belangrijke rol, daar zouden nog meer moeten verteld worden wat er gebeurd is.