Younes Bouhlala
“Wie goed doet, krijgt veel goeds terug!”
Younes Bouhlala (30) is geboren en getogen in Halle, zijn ouders zijn van Marokkaanse afkomst. Zij kwamen naar België om hier te werken: eerst in de mijnen en nadien in de mouterij, een graanfabriek aan het station van Halle. Younes zet zich in als vrijwilliger om jongeren te helpen bij Habbekrats.
Het verschil tussen Halle en Marokko?
Younes: Dat moet de gezelligheid zijn, vindt Younes. “In Halle kent iedereen elkaar. De steden in Marokko zijn veel drukker en anoniemer.” Wat hij in Halle wel mist, is een simpele goeiedag. “Ik vind dat de mensen de laatste jaren afstandelijker zijn geworden. Het lijkt wel of ze meer letten op mijn afkomst dan op wie ik ben: een echte Hallenaar. In Marokko zegt iedereen goeiedag of goedenavond, ook als ze elkaar niet kennen.”
Het K-woord
Younes: Toen Younes amper 11 jaar oud was, kreeg hij een zware diagnose: kanker. Tussen de therapieën door ging hij naar school, maar dat liep niet van een leien dakje: “Alle kinderen liepen van mij weg omdat ik kaal was. Ik werd uitgesloten en gepest omwille van mijn ziekte.” Daardoor wilde hij niet meer naar school gaan, dus volgde hij de lessen via bednet. “Die ervaring heeft me sterker gemaakt. Het gaf me de moed om mijn studies af te maken.”
Jongeren helpen
Younes: Younes begon in 2018 als vrijwilliger bij Habbekrats, een jongerentrefpunt voor kinderen en jongeren tussen 8 en 18 jaar. Daar krijgen ze hulp met hun huiswerk, een luisterend oor en er worden ook tal van activiteiten georganiseerd. “Tijdens de opendeurdag nodigde Habbekrats de buren uit om hun werking te ontdekken. Ik vond hun werk zo waardevol dat ik me wou engageren. Sindsdien probeer ik de kinderen te helpen waar ik kan. Ze beschouwen me nu als een grote broer en ik ben hun ‘warme William’, een vertrouwenspersoon (www.warmewilliam.be). Zo geef ik de kinderen waar ik vroeger zelf ook nood aan had: een luisterend oor, ondersteuning en begeleiding om de juiste keuzes te maken.”
Elkaar vinden
Younes: Wat er volgens Younes ontbreekt in Halle? Een plaats waar verschillende generaties samenkomen om van het leven te genieten. “Ik denk dat jongeren en ouderen een meerwaarde kunnen zijn voor elkaar. Ze moeten elkaar alleen nog vinden. Ik doe bijvoorbeeld de boodschappen voor mijn oudere buren. Mijn vader deed dat ook al toen ik nog klein was. ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’, hoorde ik vaak. Ik geloof daarin. Wie goed doet, krijgt veel goeds terug!”
Heb je buitenlandse roots en wil je graag vertellen over je leven in Halle? Laat het ons weten via integratieraad@halle.be. We zijn benieuwd naar je verhaal.