Stijgende energieprijzen: hier kan je terecht met vragen
De energieprijzen voor elektriciteit en aardgas blijven ongezien hoog. Hoe ga je daar best mee om?
Neem je huidig energiecontract onder de loep
- Heb je een contract met een vast tarief?
Wie vorig jaar bij de goedkopere energieprijzen een langdurig vast contract afsloot, onderneemt best geen actie. Bij een vast tarief blijven de tarieven gedurende de volledige contractduur van toepassing, ongeacht de stijgende prijzen op de markt.
- Heb je een contract met een variabel tarief?
Zoek uit wie het goedkoopste aanbod heeft voor jouw woning via een prijsvergelijkingssite: https://vtest.vreg.be/ Indien je hierbij hulp wenst, kan je gratis langskomen bij de Woonwinkel of het Energiehuis.
Bespaar op je gebruik met deze tips
Deze eenvoudige tips helpen je flink besparen:
- Zet een deksel op je kookpotten tijdens het koken. Zo wordt je eten sneller warm of gaar, voorkom je warmteverlies en bespaar je maar liefst 50% energie per maaltijd.
- Hou er rekening mee dat een vaatwasser zorgt voor een groot verbruik van elektriciteit en water (tussen 12 en 20 liter per wasbeurt). Als je de machine vier keer per week gebruikt, kost ze je dat bijna 50 euro per jaar! Schakel je vaatwasser dus enkel in als hij vol is.
- Ook een droogkast verbruikt enorm veel energie, namelijk 2 tot 3 keer meer dan je wasmachine. Droog je wasgoed daarom zo vaak mogelijk buiten of in een geventileerde ruimte. Leg het in elk geval niet op de radiatoren, want een bedekte radiator kan geen warmte verspreiden en bovendien loop je het risico dat er in de kamer condensatie ontstaat.
- Neem liever een snelle douche dan een bad. Je gebruikt slechts 40 liter water voor een douche tegenover 100 tot 130 liter voor een bad. Kleine kinderen kunnen met twee in bad. Een besparing van 50 %!
- Wanneer er verschillende toestellen zijn aangesloten rond eenzelfde centrale eenheid, zoals een computer en printer of een televisie en hifiketen, is het interessant alle toestellen aan te sluiten op een stekkerblok met schakelaar. Zo kan je met één druk op de knop alle toestellen volledig uitschakelen.
- Tot 10% van het elektriciteitsverbruik in de woning is sluipverbruik: dit zijn de stille verbruikers die dag en nacht energie nodig hebben. De grootste boosdoeners zijn opladers, tv’s, modems, digicorders ... Zet deze apparaten daarom zoveel mogelijk volledig uit met een schakelaar of via een stekkerblok met schakelaar.
- Noteer ook regelmatig, of zelfs dagelijks, je meterstand voor elektriciteit. Zo kom je snel te weten wanneer de grote energieverbruikers actief zijn.
Heb je nog vragen over energie? Maak een afspraak met het Energiehuis
Het Energiehuis is een initiatief van de Vlaamse overheid. Hier maken ze je wegwijs in de verschillende (steun)maatregelen voor energie-investeringen en renovatiewerken. Zo kom je alles te weten over premies, leningen en fiscale kortingen die je kan krijgen als je jouw woning energiezuiniger maakt. Je krijgt er ook informatie over hoe je kan investeren in hernieuwbare energie.
Praktisch:
Het Energiehuis komt elke eerste en derde dinsdag van de maand langs in het sociaal huis in Halle (Auguste Demaeghtlaan 38)? Tijdens een sessie van ongeveer 20 minuten beantwoorden zij al je vragen over energie. Boek je afspraak op voorhand telefonisch via 02 486 64 51 of via de afsprakenkalender.
Heb je problemen om de afrekening te betalen?
Tot slot: heb je het moeilijk om jouw rekeningen te betalen? Contacteer je energieleverancier met de vraag tot een afbetalingsplan. Misschien kom je ook in aanmerking voor financiële hulp. Aarzel niet en kom langs bij het sociaal huis (Auguste Demaeghtlaan 38). We luisteren in alle discretie en vertrouwen naar je verhaal en helpen je graag verder. Dit kan elke werkdag tussen 9u en 12u, en donderdagavond van 17u tot 20u (zonder afspraak).
Info: Energiehuis