×

Coronamaatregelen versoepeld

Omwille van het dalende aantal besmettingen en de afname van nieuwe hospitalisaties besliste het Overlegcomité op vrijdag 20 mei om de coronabarometer te deactiveren. Daardoor verdwijnen bijna alle coronamaatregelen.

Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, bij de dokter en bij de apotheek. Je hoeft dus niet langer een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer.

Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen en in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Ook het goed ventileren van binnenruimtes blijft aangeraden, aangezien het een sterk wapen is tegen virusoverdracht en bovendien goed is voor ons welzijn, onze gezondheid en onze productiviteit in het algemeen.

Reizen

Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven.
Verder vervalt de verplichting om te testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van het Passenger Locator Form en een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat.

Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (‘Variant of Concern’). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing.