×

Josephine

Dieter van Daspe’s Barbershop gaf de Halle Handelt-fakkel door aan Josephine op het – jawel – Joseph Possozplein. Hier kan je terecht voor poké bowls, donuts en bagels. De gezellige babbel met uitbaters Eddy en Patricia krijg je er gratis en voor niets bij!

Waarom kozen jullie ervoor een zaak te openen in Halle en meer specifiek in dit pand?
Patricia:
Eddy is geboren en getogen Hallenaar, dus was de keuze voor Halle heel logisch. Op het pand waren we meteen verliefd, zo’n mooi gebouw! Ook qua ligging is het perfect: als je Halle langs de Slingerweg binnenkomt, is onze zaak het eerste dat je ziet.

Eddy: Voor ons was het hier een nagelstudio. Nog langer geleden diende dit gebouw als bank. Er zit nog steeds veiligheidsglas in onze ramen. Dat is zo zwaar dat je een kraan nodig hebt om het eruit te halen, dus dat zullen we niet meteen wegdoen. (lacht)

Waarvoor kunnen mensen in jullie zaak terecht?
Patricia: Ik volg graag de nieuwste foodtrends op de voet en ga vaak naar andere steden om inspiratie op te doen. Zo kwamen we uit bij gezonde fast food, namelijk de poké bowls (een kom met rijst, verse groenten, vlees of vis en wat toppings) en bagels. Daarnaast verkopen we ook huisgemaakte en mooi versierde donuts.

De poké bowls zijn intussen geliefd bij de Hallenaar en meer en meer worden ze afgehaald om thuis, op kantoor of op een terrasje te eten. Uiteraard zijn klanten ook nog altijd welkom in ons mooi interieur of op ons terras.

Eddy: Voor onze donuts gebruiken we echte chocolade van Callebaut. Wij vinden dat persoonlijk lekkerder. Bovendien is het een bedrijf dat in Halle is gevestigd, het is wel fijn om lokaal te werken.

Jullie zijn hier nu ongeveer 4 jaar, maar jullie concept is geëvolueerd doorheen de jaren. Hoe komt dat?
Eddy:
Voordien runden we drie jaar lang de kantine van tennisclub Sollenbeemd. Dat werk was leuk, maar zwaar: we draaiden lange dagen en waren vaak open tot 3u ’s nachts of zelfs later. Daarom beslisten we, eens de concessie was afgelopen, een dagzaak te beginnen. Zo begonnen we vier jaar geleden met Eetkaffee ‘Joseph’. De naam? Die komt simpelweg van de ligging op het Joseph Possozplein.

Patricia: Tijdens de middagshift zat onze zaak vol. Maar we merkten al snel dat mensen voor de rest van de dag niet snel tot bij ons kwamen. Daarom begonnen we ook ’s avonds open te doen en hamburgers te maken. Dat had veel succes, maar het resultaat was dat ik uitgeput raakte. Wanneer wij iets ondernemen willen we steeds het onderste uit de kan halen. We klopten lange dagen en dat voelde ik aan mijn lichaam. We zijn allebei iets te ambitieus, we willen altijd meer.

Dan kwam de coronacrisis voor jullie op een goed moment.
Patricia:
Klopt, dat heeft me eigenlijk wat gered. Tijdens de lockdown genoten we van het thuis zijn, gingen veel wandelen … Kortom, we merkten dat er nog wat anders in het leven was dan werken. Toen op het nieuws werd aangekondigd dat de horeca binnenkort weer zou mogen openen, sloeg ik in paniek. Ik kon niet op dezelfde manier verder doen als hoe we geëindigd waren met Joseph.

Eddy: Daarom veranderden we van concept. Van restaurant gingen we naar winkel/eetgelegenheid. Nu komen mensen zowel ’s middags lunchen, als overdag een donut eten en een koffietje drinken. Daarnaast heeft onze takeaway ook veel succes. Dit nieuwe concept trekt volk aan van alle leeftijden: van de oudere generatie tot de schoolgaande jeugd. Om deze verandering duidelijk te maken veranderden we de naam van Joseph naar Josephine.

Patricia: Ook verplaatsten we de keuken naar de zaal. Bij Joseph werkte ik alleen in de keuken, helemaal afgeschermd van de zaal. Ik ben heel sociaal ingesteld, dus dat maakte me erg ongelukkig. Nu kan ik tenminste een babbeltje slaan met de klanten terwijl ik bagels of poké bowls klaarmaak. Dat sociaal contact doet veel!

Hebben jullie altijd al in de horeca gewerkt?
Eddy:
Nee helemaal niet. Ik kom wel uit een familie met café-achtergrond, maar qua opleiding ben ik grafisch vormgever. Daarom startten we 31 jaar geleden onze eigen drukkerij. Door de veranderingen in de sector hebben we in 2014 onze toch wel succesvolle zaak moeten overlaten. Daar heb ik van afgezien, dat was echt mijn passie. Gelukkig kan ik die creativiteit nog steeds kwijt bij onze donuts. Zo kochten we onlangs een food printer om onze donuts te personaliseren, zalig! Ook bij het maken van ons eigen drukwerk en het beheer van onze sociale media komt mijn grafische achtergrond nog steeds van pas.

Jullie runnen de zaak als familie, wat is jullie geheim?
Patricia: Wij zijn yin en yang, we vullen elkaar perfect aan. We werken al heel ons leven samen. In de drukkerij hield Eddy zich bezig met de productie en ik met de paperassen. Nu is dat eigenlijk omgekeerd. Hoe dan ook zijn de taken steeds duidelijk verdeeld!

Eddy: Onlangs hebben we ook een tweede vestiging van Josephine geopend in Ninove, waar onze zoon werkzaam is. Nu hij mee in de zaak zit, kunnen wij al eens met een gerust hart op vakantie gaan terwijl hij de boel draaiende houdt. 


Josephine | Joseph Possozplein 7 in Halle | https://shop.easyorderapp.com/joseph-eetkaffee/nl


Aan wie geven jullie de Halle Handelt-fakkel door?

Eddy: Aan Lotte Louise, een heel origineel winkeltje achter de basiliek met tweedehands designspullen. Zij is hier ook vaste klant. We maakten al eens heel mooie gepersonaliseerde donuts voor haar!