×

Stoked Boardshop

Ties van Lokaal Halle gaf de Halle Handelt-fakkel door aan Stoked Boardshop. Deze zaak zag het levenslicht in een kleine garage, maar vindt vandaag onderdak in een handelspand van 400m². Doorheen de jaren groeide Stoked uit tot een vaste waarde voor de lokale skate- en snowboardcommunity. Bij oprichter Pieter-Willem Ots is de passie van de begindagen nog steeds aanwezig.

Vanwaar kwam het idee een eigen boardshop te beginnen?
Dan gaan we even terug in de tijd. Toen ik 12 à 13 jaar was, stond ik voor de eerste keer op een skateboard en nadien een snowboard. Ik had al verschillende sporten beoefend, maar de seconde dat ik aan het skaten was, wist ik “Dit is het!”. Toen ik 23 was, ging ik voor de eerste keer op seizoen in de Franse Alpen. Dat betekent dat je eigenlijk voor 6 maand gaat snowboarden en leven en werken in de bergen met andere snowboarders. Daarna was ik helemaal verkocht en wist ik dat ik hier ook iets carrière matig mee wou doen. Daarom schreef ik tijdens mijn seizoen een businessplan uit om de eerste online boardshop in België te beginnen.

Je bent dus online begonnen?
Klopt, ik had ook niet echt de financiële mogelijkheden om meteen een winkel te beginnen. De evolutie naar een echte winkel gebeurde wel vrij snel. In november 2011 startte ik de webshop en in juni 2012 bouwden we de garage van mijn zus om tot een miniwinkeltje. Naarmate Stoked groeide, verhuisden we naar het pand op de Grote Markt, vervolgens 100 meter verder naar de Cardijnstraat, en ondertussen zitten we hier op de Auguste Demaeghtlaan in een omgebouwde loods. Van een garage met een oppervlakte van amper 13 m² zijn we dus op minder dan 10 jaar tijd geëvolueerd naar een magazijn van 400 m², waarvan 160 m² winkelruimte.

Het is wel een uniek pand.
Klopt. Het gebouw heeft nog dienst gedaan als zadenwinkel en nadien zat hier de kringloopwinkel. Voordien gebruikten we het pand als magazijn. Op een viertal weken hebben we dat hier samen met vrienden, medewerkers en sympathisanten kunnen ombouwen tot een mooi afgewerkte winkel. De industriële sfeer van de oude loods hebben we wat proberen behouden. Voor de rest hebben we hier helemaal ons ding mee kunnen doen. Zo is de gang een soort kunstgalerij, of de ‘hall of fame’, waar we kunstwerken tentoonstellen van de artiesten waarmee we samenwerken. Anderzijds zijn we ook de boardshop for boarders by boarders, dus het is opgericht door en voor skaters en snowboarders. Daarom hangen er aan de muren ook enkele eerbetonen aan ons team van gesponsorde atleten, zoals kampioenstruitjes, foto’s en trofeeën.

Waarom koos je voor Halle om je winkel te openen?
Heel simpel: ik ben zelf geboren en getogen in Halle. Het was dus een logische keuze. Omdat ik hier veel vrienden heb en veel skaters en snowboarders uit de buurt ken, heb ik me hier gevestigd. In Halle is de skate-community heel levendig. Die community samenbrengen en er iets aan teruggeven is ook een belangrijk onderdeel van Stoked.

Stoked is dus meer dan enkel de kleding- en skateshop.
Stoked bestaat uit verschillende takken. De fysieke winkel waar mensen terecht kunnen voor advies en service is hier slechts één aspect van. Daarnaast is er ook nog de online shop natuurlijk. Daarmee zijn we vooral actief in de Benelux, maar willen we internationaal nog wat verder groeien.

Het derde luik is ons eigen merk: Stoked Board co. We ontwikkelen zelf streetwear, skateboards en snowboards. Daar zit zo’n beetje onze soul in, omdat we hier onze eigen expertise kunnen matchen met de kunst van onze artiesten.

Ten slotte is er de Stoked Board Academy, of de SBA. Die hebben we ondergebracht onder een vzw, om op een succesvolle manier te kunnen samenwerken met onder andere scholen en jeugddiensten. We organiseren skatelessen en -kampen, maar ook skatewedstrijden en snowboardreizen. Op die manier kunnen we ook teruggeven aan de community. Dat vinden we enorm belangrijk bij Stoked.

Krijg je hier dan vooral vaste klanten over de vloer?
We hebben een trouwe klantenbasis die we dan ook belonen met een spaarprogramma. Daarnaast zien we ook dat er steeds nieuwe mensen interesse hebben in ons verhaal. Dat is volgens mij vooral dankzij de vibe van ons merk, de online shop en de Academy.

Iedereen is alleszins meer dan welkom! Ik heb hier kinderen van 6 tot 16 jaar die voor de eerste keer willen leren skaten, maar even goed een vader van 60 die met zijn zoon wil leren snowboarden. We staan open voor iedereen, van beginner tot pro. Dat is wel een belangrijke boodschap in onze shop.


Aan wie geef je de Halle Handelt-fakkel door?
Aan Mag’s Burgers, een leuk restaurant aan het station van Halle, uitgebaat door twee sympathieke gasten!