Betoverende tegeltuintjes
Je ziet ze steeds vaker opduiken in Halle: de tegeltuintjes die voor extra groen, zuurstof én verkoeling zorgen in onze stad. Herman Panneels en Lene Ecker uit Essenbeek getuigen hoe je er zelf aan begint en groenadviseur Annelore Michiels van 3WPlus vertelt over de vele voordelen.
Herman en Lene zijn trotse eigenaar van een tegeltuin.
Na de heraanleg van de Nijvelsesteenweg en de fietspaden in Essenbeek lanceerde de stad een oproep: welke inwoners hadden zin in meer groen in de straat? Herman en Lene kozen voor een tegeltuin.
Waarom hebben jullie gekozen voor een groene gevel?
Lene: “Onze tegeltuin is onze minibijdrage aan meer groen in onze buurt. De natuur heeft er wel degelijk baat bij als je ziet hoeveel bijtjes en vlinders op onze planten afkomen. En elke keer we ons huis binnen- of buitenlopen, genieten we van de kleurrijke bloemen. Het is super om die planten elke dag te zien groeien. Ook de buren vinden het een mooi zicht, want we hebben al veel toffe reacties gekregen.”
Heeft de stad ook advies gegeven?
Herman: “Bij de aanleg van onze geveltuin, in 2021, werkte de stad hiervoor samen met Plan Boommarter en de provincie Vlaams-Brabant. Intussen kan iedereen op de website van Halle terecht: www.halle.be/tegeltuin. Hier vind je alle info over de vergunning die je nodig hebt en over de regels waar je rekening mee moet houden, zoals dat je 30 cm van de gevel van je buur moet blijven. Maar je kan er ook terecht voor informatie over de soorten planten én over de subsidies die je voor bepaalde klimplanten kan krijgen.”
Heb jij tips voor Hallenaars die ook een groene gevel wensen?
Lene: “Heel praktisch, maar wel belangrijk: zelf hebben we gekozen voor lage planten, omdat we aan een fietspad wonen en geen overhangend groen willen als we onze garage uitrijden. En verder hoef je niet eens echt groene vingers te hebben. Hou gewoon rekening met de basisregels. Krijgt je gevel bv. heel veel direct zonlicht? Kies gewoon een paar sterke inheemse plantjes uit die veel zon kunnen verdragen en geef ze water als het heel droog is. We waren zo blij met het resultaat, dat we nog extra groen aan de zijkant van het huis hebben gezet. Hoe meer kleur, hoe meer plezier!”
Inspiratie voor je eigen tegeltuin vind je op www.halle.be/tegeltuin
Groenadviseur Annelore heeft nog meer groene tips
Hannelore Michiels geeft ‘groen’ advies aan huis via ‘Proeftuin Essenbeek’, een pilootproject in Essenbeek van Energiehuis 3Wplus in samenwerking met de stad Halle en Plan Boommarter met steun van de provincie Vlaams-Brabant.
Wat is ‘Proeftuin Essenbeek’?
Annelore: “Met dit project willen we ontharden en vergroenen. Dat is nodig omdat we onze woningen beter bestand moeten maken tegen het veranderende klimaat. Onze zomers worden warmer en tegelijkertijd krijgen we meer te maken met overmatige regenval. Door te ontharden kan het regenwater weer in de grond trekken. Ook het plaatsen van extra groen zorgt voor een tragere afvoer van regenwater. Daarnaast beschermt extra groen de stad ook tegen oververhittingsproblemen, geluidsoverlast én zorgt de luchtzuiverende werking van groen voor o.a. de filtering van fijn stof. Ook mooi meegenomen: je levert er een bijdrage mee aan de biodiversiteit en je creëert een natuurlijke habitat voor wilde bestuivers, zoals bijen en vlinders.”
Wat doe jij als groenadviseur?
Annelore: “Ik zorg voor begeleiding op maat. Daarom kom ik eerst bij je langs om alle opties voor jouw woning te overlopen. Welke mogelijkheden zijn er: een groen dak of een groene gevel? Bij mij kan je terecht voor alle informatie. Na het bezoek krijg je een uitgeschreven advies op maat. Als je dat wenst, zorg ik trouwens ook voor de verdere begeleiding: van het contact met aannemers tot de opvolging van de werken.”
Kan je enkele voorbeelden van groen advies geven?
Annelore: “Een groene gevel is mogelijk tegen elk soort gevel of erfafscheiding. Enige voorwaarde is dat het voetpad tegen je voorgevel minstens 1 meter breed blijft. Een groendak is ook altijd een mooie optie. Voor alle platte daken, maar ook voor hellende daken. Met enkele extra maatregelen voorkom je in dat laatste geval dat de vegetatie gaat verschuiven. En ontharden is ook een aanrader, natuurlijk. Is verharding in jouw geval toch noodzakelijk? Kies dan voor waterdoorlatende verharding. Zo kan regenwater toch infiltreren in de bodem en vermijd je overlast bij felle stortbuien.”
Hoe kan je inschrijven?
Annelore: “Als je inwoner bent van Essenbeek, kan je een mailtje sturen naar annelore.michiels@3wplus.be. Dan bekijken we samen een geschikt moment om bij je thuis langs te komen. Voor een advies betaal je slechts 10 euro. Voor de begeleiding tot aan de uitvoering hoef je niets extra te betalen. Als je overgaat tot realisatie krijg je een waardebon van 10 euro bij Veloofleur of Ecoflora. Het project loopt nog tot juni 2023!
Inwoners van Essenbeek kunnen groenadviseur Annelore inschakelen via energiehuis.3wplus.be/proeftuin-essenbeek