×

Van Dionant

Bloemenwinkel Van Dionant is een vaste waarde in Halle. Samen met hun dochter Alice runnen Herman en Dominique hun zaak met hart en ziel. De familie Van Dionant is een familie van harde werkers met oog voor schoonheid en esthetiek. Het resultaat is een winkel vol kleurrijke bloemen en stijlvolle woonaccessoires.

Hoe en wanneer begonnen jullie met deze zaak?
Dominique: Mijn man, Herman, heeft de zaak opgericht in oktober 1983. Zijn schoonbroer was een heel goede orchideekweker, en zo is dat eigenlijk begonnen. We zijn gestart in een klein pand op de Beestenmarkt, waar nu bakkerij Josse Locus is. Ik zal nooit mijn eerste boeket vergeten: dat was iets met 12 roosjes. Ik was die vergeten aansnijden en nog geen dag later hingen ze allemaal slap. (lacht) Ik werkte toen nog in het onderwijs als kleuterjuf. Dat heb ik 20 jaar gecombineerd, tot we in 2003 verhuisden naar onze huidige winkel. Vanaf dan sta ik voltijds mee in de bloemenwinkel.

Waarvoor kunnen mensen hier terecht?
Alice: Wij hebben een heel uitgebreid aanbod. Uiteraard kan je hier terecht voor alle soorten bloemen en planten. Daarnaast verkopen we heel wat woonaccessoires: servies, kaarsen, decoratie … We werken ook nauw samen met het Belgische designlabel Serax. Samen met hen zijn wij eigenlijk geëvolueerd doorheen de jaren. Hier komen dan ook vaak mensen over de vloer die gericht op zoek zijn naar dit merk.

Dominique: Daarnaast hebben we ook heel wat vaste klanten die wekelijks een boeketje bloemen komen halen. Sommige mensen vraag ik zelfs niet meer wat ze willen. Na één blik weet ik wat voor boeket ik moet maken!

Staat jullie eigen huis dan ook vol bloemen en planten?
Alice: Ik heb thuis wel wat decoratie en planten van hier staan. Maar tijdens de eindejaarsperiode vind je geen kerstboom bij me thuis, dan heb ik genoeg aan de kerstsfeer in de winkel.

Hoe is het om als gezin samen een zaak te runnen?
Dominique: Wij hebben een duidelijke taakverdeling: Herman gaat twee keer per week naar de bloemenveiling om verse snijbloemen aan te kopen. Daarnaast neemt hij ook de administratie op. Alice en ik houden ons vooral met de klanten en de aankleding van de winkel bezig. Alice is ook verantwoordelijk voor de aankoop van potterie en deco.

Alice: Mama is na al die jaren echt wel het gezicht van de winkel geworden! Ik werk eigenlijk pas sinds corona voltijds mee. Van kleins af aan bracht ik mijn uren na school wel al door in de winkel. Op mijn 18 jaar ben ik gaan verder studeren, maar uiteindelijk heb ik nooit iets met dat diploma gedaan. Hier was werk genoeg en ik deed het graag. Zo ben ik er dus eigenlijk wat ingerold.

Dominique, jij lijkt dag en nacht aan het werk te zijn, droom je soms niet van een rustig pensioen?
Dominique: Zolang ik kan, blijf ik graag werken. Ik doe het enorm graag, en zou de winkel ook gewoon missen: ik heb hier elke dag contact met mensen en het is een heel afwisselende job. Dat geldt ook voor de bloemen. Omdat Herman die op de veiling koopt, is het aanbod telkens wat anders. Dat maakt dat geen 2 dagen hetzelfde zijn! Dat is toch het mooiste dat er is?

Jullie zitten hier in een heel mooi pand. Wat was het hier vroeger?
Dominique: Tijdens de oorlog was dit een opslagplaats voor aardappelen en later ook voor melk. Daarna heeft het pand verschillende invullingen gehad, onder andere een garage en een decoratiezaak.

Alice: Het pand leent zich ook helemaal voor ons concept: de charme van het oude gebouw, de geur van de bloemen … Samen creëert dat een bepaalde sfeer waardoor je hier echt een totaalbeleving hebt. We horen vaak van klanten dat ze hier uren kunnen vertoeven en blijven snuisteren.


Aan wie geven jullie de Halle handelt-fakkel door?
Aan kledingzaak Karakter. Tania runt haar winkel ook met hart en ziel. Wij kopen graag bij haar, en omgekeerd ook. Die wisselwerking en die steun als zelfstandigen onder elkaar is wel fijn.