×

Bidon

Bo De Proost en Koen Dedoncker namen enkele maanden geleden café de Bidon over. Het cafébaasschap is hen beiden op het lijf geschreven: een goei pint en een gezellige babbel houden menig Hallenaar aan hun toog gekluisterd. Bijpraten met vrienden onder het genot van een lekkere kop koffie of met de collega’s afzakken na een vermoeiende werkweek: in de Bidon voelt iedereen zich welkom!

Wanneer begon jullie verhaal bij Bidon?
Koen: Afgelopen zomer namen we de zaak over van Dean en Stijn. Bo en ik kenden elkaar van op café, via gemeenschappelijke vrienden. Via via hoorde ik dat de Bidon over te nemen was. Omdat dat nogal een groot café is om alleen te doen, vroeg ik of Bo geïnteresseerd was daar samen voor te gaan. Ik wist dat hij ook de ambitie had om zelfstandig iets te beginnen.

Bo: En zo kwam van het een het ander, he. Het leuke aan de Bidon is dat het een café is voor jong en oud, waar je zowel in de week op het gemak een theetje kan komen drinken als in het weekend eens kan komen dansen.

Hebben jullie een horeca-verleden?
Koen: Ik niet. Ik ken wel goed de andere kant van de toog. (lacht) Ik heb voordien 15 jaar bij Colruyt gewerkt, maar ik wist wel al 10 jaar dat ik zelf ook graag een café wou uitbaten.

Bo: Ik heb eigenlijk altijd horeca gedaan. Als student begon ik in café de Sleutel. Dan ben ik gestopt met studeren en ben daar vast begonnen. Nadien werkte ik in café de Bistro. Ik heb me ook altijd ingezet voor het Jeugdhuis, Pand, Spectakulo…

Namen jullie het concept volledig over of gaven jullie er een eigen touch aan?
Koen: Wat je hier nu ziet, is eigenlijk hoe we het overnamen. Aan het concept zelf raken we niet, dat is niet onze bedoeling.

Bo: We wouden wel wat uitbreiden door de 2 zaaltjes hierachter ook te benutten. Sinds januari richtten we het eerste zaaltje in als speelhal met een biljart, darts, een kicker … Het andere zaaltje doet dienst als polyvalente ruimte, waar bijvoorbeeld vergaderingen of bepaalde evenementen kunnen doorgaan.

Hoe verloopt jullie samenwerking?
Koen: Dat gaat eigenlijk heel vlot omdat we duidelijk afspraken maakten. Wekelijks wisselen we onze uren af: de ene week doe ik bijvoorbeeld de opening van 9u ’s morgens tot max 19u ’s avonds en komt Bo in de loop van de namiddag tot de sluit. De andere week wisselen we dan om. We werken ook met studenten en flexi’s, maar er zal altijd iemand van ons 2 aanwezig, dat is een must. Ook tijdens feestjes staan we hier meestal wel allebei.

Jullie organiseren ook regelmatig evenementen.
Bo: Wekelijks is hier wel iets te doen. Zo namen we ‘Bidonderdag’ over van Dean en Stijn. Voorlopig organiseren we dat tweewekelijks, maar we willen er wat meer stramien in krijgen en het bijvoorbeeld elke eerste donderdag van de maand doen. Tot nu toe organiseerden we dus vooral dansavonden, maar het is de bedoeling dat we hierin groeien en ook andere activiteiten plannen. Op die manier willen we van de Bidon een gezellige ontmoetingsplaats maken.

Koen: Met carnaval openen we ook de deuren. Zowel binnen als buiten zullen we een feestje bouwen! Zo willen we een podium voor de deur, met een dj en misschien ook wat live optredens van Halse artiesten.

Zie je hier vooral vaste klanten of ook toevallige passanten?
Koen: Heel veel vaste klanten, maar ook passanten die nadien wel nog terugkomen. Het hangt ook een beetje af van het moment. Op vrijdagavonden komen hier bijvoorbeeld heel wat groepen collega’s afterworken. Dan zien we veel volk van onder andere de Colruyt en de scholen passeren. Alleszins is onze klandizie heel gevarieerd: van jong tot oud, iedereen voelt zich hier thuis. 

Wat was dit pand vroeger?
Bo: Het ene deel waar de toog staat, is eigenlijk altijd een café geweest. Enkele jaren geleden werd de muur opengebroken en werd het pand hiernaast mee opgenomen in de zaak. In dat deel zat heel vroeger nog een bakkerij, nadien was er een kledingwinkel.


Aan wie geven jullie de Halle handelt-fakkel door?
Bo: Ik ben geboren en getogen Lembekenaar, en trots op mijn roots! Daarom geven we graag de fakkel door aan een nog vrij nieuw restaurant in Lembeek: de Veroon.