×

Halle zet in op e-inclusie met een digiplek

Halle, Pepingen en Gooik slaan de handen in elkaar om digitaal kwetsbaren te ondersteunen en wegwijs te maken in de digitale wereld. Om deze ‘e-inclusie’ tot stand te brengen, wordt een Digiplek ingericht: een openbare computerruimte waar mensen terecht kunnen voor digitale ondersteuning op maat.

Projectcoördinator Renske Vandenhouden (Groep Intro): “Tijdens de coronaperiode werd pijnlijk duidelijk dat er een digitale kloof is in onze samenleving. Om zelfredzaam te zijn moet je steeds over meer en nieuwe digitale vaardigheden beschikken. Mensen ervaren dit als een constante druk en kunnen niet meer volgen. Hierdoor ontstaat er ongelijkheid tussen wie wel of niet digitaal vaardig is.”

Precies daarom wordt in heel Vlaanderen extra ingezet op e-inclusie. Door de digitaal kwetsbaren te versterken in hun vaardigheden en toegang te geven tot digitale tools dringen we deze ongelijkheid terug. Renske: “We organiseren verschillende acties rond e-inclusie. Zo wordt er in de bib van Halle een openbare computerruimte of Digiplek gerealiseerd. Dit is letterlijk een ‘plek’ waar inwoners gratis toegang krijgen tot digitale tools en wifi. Ook betalend printen is hier mogelijk. Twee keer per week staan hier vrijwilligers klaar om mensen te helpen bij digitale vragen en problemen. Elke vierde woensdag van de maand komt ook de Digidokter langs, bij deze expert kan je op consultatie komen wanneer je ergens mee vastzit.”

Digidokter Niels: “Tegenwoordig gebeurt alles digitaal: bankautomaten verdwijnen, je belastingen invullen wordt moeilijker en moeilijker via papier … Mensen die niet over die digitale vaardigheden beschikken, vallen dan uit de boot. Daarom vind ik de Digiplek een goed initiatief: het is een laagdrempelige manier om mensen verder te helpen met concrete vragen en moeilijkheden. De meeste vragen die ik hier krijg gaan over synchronisatieproblemen van mailaccounts of foto’s. Ook komen mensen vaak met een nieuwe app tot bij mij, zoals bijvoorbeeld de parkeer-app. Ik help hen dan op weg.”

Marie Deneef, 81 jaar, wil haar digitale vaardigheden aanscherpen zodat ze zelfstandig haar praktische zaken kan blijven regelen. Wanneer ze vastzit, komt ze langs op de Digiplek en vraagt raad aan de vrijwilligers en Digidokter!

Waarvoor gebruik jij je laptop vooral?
Marie:
“Ik regel vooral mijn praktische zaken online, zoals bankieren. Daarnaast gebruik ik mijn laptop vooral om te videobellen met mijn zoon. Die woont namelijk in Canada, en op die manier kunnen we elkaar toch regelmatig zien en bijpraten. Ten slotte ben ik heel nieuwsgierig en zoek ik graag dingen op op Google. Als ik bijvoorbeeld wat ziek ben of ergens last heb, Googel ik mijn symptomen. Dat bespaart me een bezoekje aan de dokter, he.” (lacht)

Waarom kom je langs op de Digiplek?
Marie: “Vroeger werkte mijn man vooral met de computer. Sinds hij gestorven is, heb ik dat moeten overnemen. Ik wil graag zelfstandig blijven, daarom kocht ik een laptop en leerde ik er mezelf mee werken. Soms bots ik wel op wat moeilijkheden. Mijn familie heeft niet altijd tijd om me alles tot in detail uit te leggen. Daarom kom ik langs bij de Digidokter, die neemt zijn tijd tot ik het echt onder de knie heb.”

Op welke moeilijkheden bots je?
Marie: “Het moeilijkste vind ik de woordenschat, zoals bijvoorbeeld ‘update’ of ‘uploaden’. Ik ben al wat ouder, en ben dus niet opgegroeid met al die termen. Als je jong bent, denk je daar niet over na, he. Ik vind dat ze dat zouden moeten uitleggen wanneer je een toestel aankoopt.”