×

Achterbouw stadhuis en Possozplein

In de totaalvisie van het masterplan werd ook een aangepast ontwerp voor de nieuwe achterbouw van het historisch stadhuis opgenomen. Het ontwerp brengt de trappen en lift onder in een nieuwbouw op het Joseph Possozplein. Op die manier kunnen de ruimtes in het historisch stadhuis maximaal benut worden en wordt het gebouw toegankelijk voor minder mobiele mensen. Alle oude smalle trapjes naar de verdiepingen werden tijdens de restauratie volledig weggewerkt. Enkel de robuuste trap naar de eerste verdieping bleef behouden. Naast een trap en een lift worden ook de sanitaire voorzieningen en de technische faciliteiten ondergebracht in deze nieuwbouw.

Possozplein als groen belevingsplein

Bij het ontwerp van de achterbouw, zal een gedeelte van het Possozplein achter het historisch stadhuis omgevormd worden tot een groen belevingsplein. Het is de bedoeling het plein te transformeren tot een semi-onthard plein en dit te beplanten met een rijke diversiteit aan loofbomen. Hierbij worden de belangrijkste functies van het plein bewaard, met het voordeel van meer ontharding en schaduw in het stadscentrum. Doortochten van de carnavalsstoeten blijven mogelijk en ook de markten kunnen hier nog steeds doorgaan.

Op langere termijn, wanneer de parkeerplaatsen uit de omgeving gegroepeerd zijn in het verzamelgebouw, wil de stad ook de rest van het Joseph Possozplein (tussen Sollenbeemd en Vondel) op en gelijkaardige manier herinrichten.