×

Seniorenvereniging NEOS

Je bent 55+ en van nature nieuwsgierig naar alles wat er in de wereld en rondom ons gebeurt?’ De website van NEOS verklapt het al: de leden van deze seniorenvereniging hebben absoluut geen zin om stil te zitten. Voorzitter Erna Deleeuw vertelt er ons alles over.

Erna: NEOS staat voor Netwerk Van Ondernemende Senioren. Met meer dan 223 afdelingen in Vlaanderen vertegenwoordigen we jonggepensioneerden die zin hebben in boeiende uitstappen en activiteiten. Als onderafdeling binnen dit netwerk telt onze vereniging in Halle 120 leden en 6 bestuursleden. De meesten van hen waren aan het werk in de industrie, het onderwijs, de vrije beroepen en de medische of ondernemerswereld.

In Halle bestaat NEOS dit jaar 20 jaar?
Erna:
Inderdaad, onze vereniging in Halle is in 2003 opgericht door Johan Vanvolsem. Toen nog onder de naam CRM of Club van de Rustenden uit de Middengroepen, maar … tjah … om te rusten hebben wij helemaal geen tijd. Die naam is dus gelukkig veranderd in 2005 naar NEOS.

Dat gaan jullie vieren dit jaar?
Erna:
Er komt een zomerhappening aan, maar die zijn we nog volop aan het plannen. Binnenkort is er opnieuw een ervaringsuitwisseling in het Provinciehuis in Leuven. Dan delen alle NEOS-clubs uit Vlaams-Brabant hun ervaringen en documentatie. Daar halen we altijd veel ideeën uit: ik ga al eens spieken op een ander. (lacht)

Jaarlijks organiseren jullie ook een meerdaagse reis
Erna:
Klopt, zo zijn we al naar de Dordogne geweest, Wales, München … Ook de riviercruises op de Donau en de Rhône en Saône waren zeer fijn. Dit jaar hebben we weer plannen om er in augustus enkele dagen op uit te trekken.

Welke activiteiten staan er verder nog op de agenda?
Erna:
Elke 3 maanden organiseren we een uitstap en maandelijkse activiteit in de Raadzaal in het stadhuis. Zo bezochten we dit jaar al de stroopfabriek in Borgloon en de abdijsite Herkenrode-Kuringen. En in mei trekken we naar Modave, de grootste grondwaterwinning in België. Daar gaan we ontdekken waar ons drinkwater vandaan komt. Verder volgen er natuurlijk nog voordrachten, zoals ‘Geheugen en vergeten’ door neuropsycholoog Dr. Michael Portzky van het UZ Gent en ‘Hoe ons immuunsysteem versterken’ door bio-ingenieur Eric De Maerteleire.

Is er een bijzonder NEOS-evenement waar je graag aan terugdenkt?
Erna:
De hommage aan Brel vorig jaar was gewoonweg prachtig. Verder vind ik de voorstellingen in de Bozar in Brussel en de jaarlijkse concerten in de Koningin Elizabethzaal in Antwerpen altijd bijzonder. Bovendien geraken we er heel makkelijk: gewoon de trein op in Halle en zonder problemen staan we 20 minuutjes later in de concertzaal. Op die ene keer na, toen de treinen staakten. Uiteindelijk zijn we er geraakt met de lijnbus, en het was nog avontuurlijk ook! (lacht) 

Hoe kunnen geïnteresseerden lid worden?
Erna:
Neem een kijkje op www.neos-halle.be en kom eens langs bij een activiteit. Bevalt het je? Schrijf je dan in, we verwelkomen je met open armen!


Info: NEOS Halle www.neos-halle.be