×

Stad onderzoekt bezwaren openbaar onderzoek RUP De Bres

Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) De Bres maakt de realisatie van een hedendaags sportcomplex, een bovengrondse parking en de aanleg van extra groen aan de rand van ons centrum mogelijk. De Zenne kan zelfs zichtbaarder door de stad stromen. Dit gaat niet ten koste van parkeergelegenheid, markten of kermissen op het Joseph Possozplein.

Met het RUP De Bres creëren we een juridisch en ruimtelijk kader om een volledig nieuw en modern sportcomplex te bouwen op een zichtbare plaats in het centrum én plaats te maken voor een belangrijke waterbuffer. Belangrijk, tijdens de bouw kunnen sporters blijven trainen en spelen in hun vertrouwde sportcomplex tot het nieuwe sportcomplex helemaal klaar is.

Groen park waar sportbeleving mogelijk is

Vervolgens wordt de kern van het huidige sportcomplex de Bres omgebouwd tot een parkeerverzamelgebouw: een bovengrondse parking waar ook andere activiteiten mogelijk zijn zoals bijvoorbeeld kleine overdekte markten of andere gemeenschapsversterkende activiteiten. Het huidige De Bres-gebouw wordt veel compacter waardoor er meer ademruimte in het stadsblok errond ontstaat en behoudt de hoogte die het nu heeft. Het nieuwe sportcomplex en het bovengrondse parkeergebouw worden omgeven door een groen park waar recreatieve sportbeleving mogelijk is.

Niet ten koste van parkeergelegenheid

Het is belangrijk te vermelden dat de opmaak van het RUP De Bres niet ten koste gaat van parkeergelegenheid, markten of kermissen op het Joseph Possozplein. We maken plaats om het Albertpark door te trekken over parking Leide. De beheerder van de Zenne, de Vlaamse Milieu Maatschappij, wil met eigen budgetten de Zenne openleggen en meanderend laten stromen in het centrum. Dat verbetert de rivierbeleving voor de Hallenaar én de bezoekers. Tegelijk verhogen we fors de capaciteit om water te bufferen. Dit nieuwe Zennepark is essentieel in onze strijd tegen de wateroverlast en de klimaatverandering. Tijdens de realisatie zal er blijvend worden gewaakt om voldoende parkeerplaatsen te kunnen aanbieden.

Goedgekeurd op de gemeenteraad

Op de gemeenteraad van 28 februari 2023 werd dit ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan goedgekeurd door een ruime meerderheid, 28 raadsleden op 31. Als stad volgen we de standaardprocedure en leggen dit ontwerp consequent voor aan iedereen via een openbaar onderzoek. Dat onderzoek liep van 8 maart tot 7 mei. We ontvingen in totaal 7 bezwaarschriften, met vragen, bemerkingen, voorstellen en kritische standpunten. Alle vragen, opmerkingen en voorstellen worden nu onderzocht binnen het vervolgtraject. Er zal daarvoor de komende weken nauw overleg plaatsvinden met de bezwaarindieners.

Stad onderzoekt opmerkingen

De opmaak van het RUP De Bres is een integraal proces dat loopt sinds 2020. In 2021 werd er reeds een publieke consultatie van 60 dagen georganiseerd inclusief een infomoment. Met het recent afgesloten openbaar onderzoek zijn de Hallenaren een tweede keer geraadpleegd binnen de procedure van het RUP. Het is daarbij de ambitie dat het openbaar onderzoek zoveel mogelijk mensen bereikt. De stad zal alle input en opmerkingen onderzoeken. Als blijkt dat er bijsturing nodig is, na studie van de bezwaarschriften, het advies van de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening) en bespreking door de gemeenteraad, kan het RUP aangepast worden waar nodig. Dit zal gebeuren in de loop van het najaar 2023.

RUP versus masterplan

De procedure voor RUP De Bres - voor het gebied van Leide, Slingerweg en de Bres - valt niet volledig samen met het masterplan voor de grotere site. Het masterplan is een plan dat nog in volle ontwikkeling is, met de ambitie om een sterke en robuuste toekomstvisie voor het centrum van onze stad te realiseren. Het aangeduide, gerenommeerde architecten- en studiebureau werd gekozen op basis van een wedstrijd, mee georganiseerd door de Vlaams Bouwmeester. Als deel van het masterplan heeft het ontwerpbureau een definitief ontwerp klaar voor de ‘achterbouw’ van ons volledig gerenoveerd Historisch Stadhuis. Er wordt een lift, aangepast sanitair en een tweede inkom toegevoegd die de ‘achterkant’ van het stadhuis zal transformeren tot een tweede ‘voorkant’ aan het Joseph Possozplein. Belangrijk, het Possozplein maakt géén deel uit van het RUP, wel van het masterplan. Voor het plein blijven de huidige stedenbouwkundige regels dus hetzelfde. Er zijn evenmin wijzigingen voorzien aan de parking van de Vuurkruisenstraat.

RUP De Bres verzekert toekomstvisie voor Halle

RUP De Bres verzekert een sterke en robuuste toekomstvisie voor een cruciale centrumplek in Halle. Deze is nodig wil Halle als hedendaagse stad haar centrumfunctie blijven opnemen.