×

Stad Halle herdenkt en huldigt Halse helden na tragisch ongeval

De stad Halle organiseerde een herdenkingsmoment en een huldiging ter nagedachtenis van Mohammed Attmani en Alberto Uwamahoro Ubonabenshi. Zij kwamen om het leven na een tragisch ongeval op 28 oktober 2021 aan de assistentiewoningen Van Koekenbeek.

Op 28 oktober 2021 kwam een bal in de vijver aan de assistentiewoningen terecht. Dit had dramatische gevolgen. Alberto belandde in het water. Ondanks het feit dat hij door omstaanders uit het water gehaald werd, overleed hij later in het ziekenhuis. Ook Mohammed kwam om het leven bij zijn heldendaad. Die dag zal de families, vrienden, kennissen en iedereen die hierbij betrokken was blijvend verbinden in verdriet en gemis. Op 24 mei organiseerde de stad een herdenkingsmoment voor Mohammed en Alberto.

Huldiging van de helden

Het stadsbestuur bewondert de moed van Antonio, Mohammed en Moussa Badji, en ook van de omstaanders die alles in het werk hebben gesteld om te helpen. Op 24 mei werden zij gehuldigd met onderscheidingen voor moed en zelfopoffering door burgemeester Marc Snoeck namens de stad Halle en door  Theo Van Santen, Secretaris van het Carnegie Hero Fund.

Antonio kreeg het diploma en zilveren medaille van het Carnegie Hero Fund, net als de Jongerenprijs Jeanne Rombaut.

Moussa Badji kreeg het diploma en de burgerlijke medaille 2de klasse van de FOD Binnenlandse Zaken toegekend. Namens het Carnegie Hero Fund werd hem ook het diploma en de zilveren medaille toegekend.

Mohammed Attmani kreeg postuum het diploma en het burgerlijk kruis 1ste klasse van de FOD Binnenlandse Zaken. Het Carnegie Hero Fund kende hem postuum het diploma en de gouden medaille toe.

Ook Cody Roggemans werd op 24 mei gehuldigd. Hij redde in 2021 het leven van Mike Van Bockstael, die met de wagen in het kanaal terecht kwam. Cody kreeg van het Carnegie Hero Fund het diploma, de zilveren medaille en de Jongerenprijs J. Rombaut.

Burgemeester Marc Snoeck : “Bij een dramatische gebeurtenis zoals deze ligt herdenking van de slachtoffers en huldiging van de helden heel dicht bij elkaar. Hopelijk kan deze plechtigheid een bijdrage leveren in het verwerkingsproces en troost bieden aan de zwaar getroffen families.”

Herdenkingsplek

In samenspraak met beide families en dichte vrienden wordt een herdenkingsbord opgemaakt. Dit bord komt op een speciaal ingericht rouwplekje in de buurt van de vijver, na de herinrichting die in 2024 plaats zal vinden.