×

Kampioenen Lore en Brando over hun liefde voor muziek: “Na het studeren dwarsfluit spelen… Dat is pure ontspanning”

Zin om muziek écht te beleven? Zit bewegen in je bloed? Check dan het aanbod van de Kunstacademie van Halle. De inschrijvingen voor een nieuw jaar zijn gestart. Weet je niet of je voor Beeld, Woord, Dans of Muziek gaat? Denk gerust nog even na. Brando (12) en Lore (15) vertellen intussen hoe leuk het is om saxofoon en dwarsfluit te spelen.

Brando en Lore kennen elkaar niet echt. En toch hebben ze veel gemeen. Ze volgen al jaren muziekles op de campus Servais van de Kunstacademie. Brando met een stoere saxofoon in de buurt, Lore met een prachtige dwarsfluit binnen handbereik. Een ideaal duo om samen te praten over die gedeelde passie: muziek. Allebei zijn ze trouwens uitgeroepen tot provinciaal kampioen van hun afdeling tijdens Vlamo’s Virtuoso, een solistenwedstrijd met naam en faam.

Proficiat! Een uitzonderlijke prestatie toch?

Lore: “Ik ben fier op mijn resultaat. Die provinciale winst leverde een plaats in de Vlaamse finale op. Dat was wel geen doel op zich. Ik koos voor een uitdagend werk zonder verwachtingen. Het gaf voldoening om dat voor een jury te brengen. Dat was voor mij het belangrijkste.”

Brando: “Ik ben zeker blij met de finaleplaats. Volgende keer doe ik nog eens mee omdat ik beter wil doen. Mijn score in de finale was lager dan wat ik in de halve finale behaalde. Dat wil ik verbeteren.”


Ik was 5 jaar en meteen verkocht. - Lore


Hoe kreeg de muziekmicrobe jullie te pakken?

Lore: “Mijn broer speelt viool. Op zijn klasconcert speelde iemand dwarsfluit. Ik was 5 jaar en meteen verkocht. De muziekschool waar ik destijds startte kocht zelfs speciaal een kinderdwarsfluit met een gebogen kopstuk aan omdat ze geen dwarsfluit op mijn maat vonden. Intussen zit ik 6 jaar op de Kunstacademie van Halle.”

Brando: “Toen ik in mijn mama haar buik zat hoorde ik al muziek (lacht). Mijn ouders zijn allebei muzikant. Ik was 3 jaar en wilde al viool spelen. En dus speelde ik met mijn vader mee op een plastic speelgoedviooltje in de woonkamer. Op mijn 5de kreeg ik mijn eerste lessen. Nadien kwam de saxofoon er bij en schreven mijn ouders me hier in de academie in.”

Zo’n opleiding aan de Kunstacademie lijkt me wel niet eenvoudig?

Brando: “Het is een academie en je volgt les maar er is wel een heel groot verschil met de school. Zo voelt de Kunstacademie helemaal niet aan omdat je zelf kiest welke opleiding je volgt. Ik ga veel liever naar de muziekschool dan dat ik mijn huiswerk maak.”

Lore: “Je krijgt inderdaad veel verschillende vakken. Na de eerste jaren notenleer komt er muziekcultuur bij en het laatste jaar draait vooral om samenspel. Je doorloopt verschillende graden en aan het einde van elke graad leg je een examen af.”


Tijdens de coronacrisis traden we zelfs op vanuit de woonkamer. Dan zetten we de ramen open en concerteerden we voor de buren. - Brando


Notenleer schrikt sommigen wel af. Is dat echt zo moeilijk?

Lore: “Ik volgde 4 jaar notenleer. Dat is veel theorie maar toch vond ik dat leuk. De lessen worden ook heel goed gegeven. En je kan gelijk al met je instrument aan de slag. Na een tijdje komt er ook samenzang bij. Notenleer is gewoon de basis om verder te groeien en bij te leren.”

Brando: “Ik moest wel even doorbijten. Want al die theorie vind ik minder leuk. De beloning was wel dat ik dankzij notenleer op mijn instrument kon spelen. Anders zou ik nooit goed op de saxofoon kunnen spelen.

Moet je veel oefenen?

Lore: “Je krijgt vaak opdrachten om aan je techniek te werken en dan moet je een muziekstuk inoefenen. Dat is tof want als je het onder de knie hebt geeft dat veel voldoening. Ik doe het gewoon graag. Vroeger moest mama me wel eens aanporren. Maar nu denk ik er zelf aan en is het een gewoonte geworden. Na het studeren op de dwarsfluit spelen… Dat is voor mij pure ontspanning.”

Brando: “Muziek maken is een hobby en in mijn vrije tijd wil ik plezier maken. Ik hou er van om saxofoon en viool te spelen. Meestal is oefenen geen probleem al moet ik wel mijn beurt afwachten want iedereen speelt muziek thuis. Soms heb ik al eens minder zin om te oefenen maar alles is beter dan huiswerk maken. Ik wissel wel graag af. Naast de muzikale hobby speel ik ook basket. Ik skate graag en doe aan inline hockey. Muziek neemt wel een grote plaats in mijn leven in.

Maken jullie ook buitenshuis muziek?

Lore: “Ik ben lid van het harmonieorkest Ensemble Kreato. Af en toe speel ik mee met SOV Young, de jeugdafdeling van het Symfonieorkest van Vlaanderen. Dan repeteer je een hele week van ’s ochtends tot s’ avonds met een concert als afsluiter. En ook in het jeugdorkest ‘Boenk!’ in Brussel speelde ik al mee.”

Brando: “Ik speelde al heel wat concerten. Muziek maken doe ik eigenlijk overal. Mijn oudere broer speelt accordeon en mijn jongere zus speelt cello en piano. Thuis kan er dus ook samen gespeeld worden. Zo vaak gebeurt het niet maar het is wel tof. Tijdens de coronacrisis traden we zelfs op vanuit de woonkamer. Dan zetten we de ramen open en concerteerden we voor de buren. Dat vond ik heel erg leuk.”

Keuze gemaakt?

Online inschrijven voor het schooljaar 2023-2024 kan tot 30 september 2023 via www.kunstacademie.be/inschrijven. Je kan ook fysiek inschrijven van donderdag 1/06 tot vrijdag 30/06 en van 21/08 tot 30/09. De medewerkers op het secretariaat helpen je verder op weekdagen van 14u tot 19u en op zaterdagen van 9u tot 13u.

Eindejaarstentoonstelling BEELD

Ontdek het artistiek talent van de leerlingen Beeld. Aan de bar van de vrienden van de Meiboom kan je terecht voor een drankje of een ijsje om rustig na te praten over al het moois dat je zag.

24 – 25/6: 10u tot 18u en 26/6 18u tot 21u (gratis)

Waar? Campus Meiboom en Oude Post

Meer info en contact