×

Kenny De Metter

Kenny ontwierp de app Cyclopoints waarmee Don Bosco Halle het fietsen promoot onder leerlingen én leerkrachten.

Hoe is het idee om een app te ontwerpen ontstaan?

Kenny: "Mijn club Budo Research Centrum Halle sloot zich aan bij het Ecosportteam. De wekgroep wil clubs helpen om een duurzame werking uit te bouwen. Eén van de thema’s was mobiliteit. Krachtbalclub Helios Halle deelde bonnetjes uit aan de leden die met de fiets kwamen. Zo spaarden ze voor een beloning. Dat wilde ik in een gebruiksvriendelijke app te gieten."

Dat is gelukt?

Kenny: "Intussen is de app wel geëvolueerd. Oorspronkelijk had je telkens een beheerder nodig die dan een QR-code op zijn smartphone aanmaakte en liet scannen. Voor een kleine sportclub bleek dat al snel te veel gedoe. En dus schakelden we over naar 1 QR-code die je kan uithangen aan de fietsenstalling of in het clublokaal. Iedereen kan die scannen en is meteen geregistreerd."

Nu gebruiken veel meer mensen de app.

In het verenigingsleven brak de app niet door maar de mensen van de sportdienst contacteerden scholen om te horen of zij interesse hadden. Een goede zet want ook daar nemen leerlingen én leerkrachten de fiets. En ook zij willen zoveel mogelijk de fiets promoten. Don Bosco Halle was meteen geïnteresseerd. Leuk, want ik heb zelf mijn secundair afgewerkt op die school.

Fijn dat je app zo verspreid raakt.

De app is op maat van de school herwerkt. Zo is er nu een rangschikking  voor leerlingen en eentje voor leerkrachten. Er zijn wel veel mogelijkheden. Momenteel is het bewust wel heel laagdrempelig gehouden. Ik onderhoud de app en doet dit in mijn vrije tijd. Ik hoop natuurlijk wel dat er nog meer scholen de app gebruiken. Het is een leuk dat de app die ooit werd gebouwd voor de clubs er nu voor zorgt dat jongeren sneller de fiets nemen.