×

Halle krijgt label ‘diervriendelijke gemeente’

Halle ontvangt het label ‘diervriendelijke gemeente’. De provincie Vlaams-Brabant beloont zo de inspanningen van onze stad om een beleid te voeren met aandacht voor het welzijn van dieren.

Hoewel dierenwelzijn een regionale bevoegdheid is, blijven gemeenten en steden verantwoordelijk voor belangrijke thema’s. Denk maar aan het beleid rond zwerfdieren, de organisatie van evenementen waarbij dieren betrokken zijn, zoals markten en circussen, en dierenmishandeling waarbij de tussenkomst van de politie nodig is.

Halle draagt dierenrechten hoog in het vaandel en nam in het meerjarenplan verschillende projecten op, zoals de aanleg van verschillende hondenlosloopweides.

Uniforme aanpak steden en gemeenten

Met de ondertekening van de beginselverklaring voor het label van diervriendelijke gemeente verbindt onze stad zich ertoe om ook in de toekomst inspanningen rond dierenwelzijn te leveren. De provincie Vlaams-Brabant schenkt de titel namelijk aan steden en gemeenten die er op verschillende manieren werk van maken. Zo moet er een contactpersoon zijn voor dierenwelzijn, zowel bij de stad als bij de politie, en een schepen van dierenwelzijn.

Ook moet de stad een zwerfkattenbeleid uitstippelen volgens de Vlaamse regelgeving, overpopulaties van bijvoorbeeld duiven op een diervriendelijke manier aanpakken en ervoor zorgen dat de regels over het verbod op vuurwerk en thuisslachtingen strikt worden nageleefd.

Meer info en contact