×

De onafhankelijke Congostaat (1885-1908)

Vanaf 1885 wordt Leopold II officieel bewindvoerder van de Onafhankelijke Congostaat (ook Kongo Vrijstaat genoemd). Hij regeert er met absolute macht.

Ernest Courtois, Victor Baetens, Albert Ardevel en Felix Steens zijn slechts enkelen van de vele jonge Hallenaren die de stad achter zich laten voor een ‘schitterende’ toekomst in de verre kolonie. Het doel lijkt veelbelovend en nobel. Leopold II belooft dat hij de slavernij in het Oosten van het land zal uitroeien en de lokale bevolking zal ‘beschaven’.

De realiteit is volledig anders. Het bewind van Leopold II en de ondernemingen die grote delen van het land onder hun controle hebben, is onmenselijk wreed en gewelddadig. Congo wordt op georganiseerde wijze leeggeplunderd.

Rond het begin van de twintigste eeuw raken de wandaden in de Onafhankelijke Congostaat bekend in Europa. Een golf van verontwaardiging leidt tot een onderzoekscommissie. De positie van Leopold II als bewindvoerder wordt onhoudbaar. Hij moet zijn kolonie afstaan aan de Belgische staat.

Tableau d'honneur van de Koloniale kring van Halle (collectie museum den AST)