×

Hélène en Laetitia

Hélène Kingunza Mbake woont al 30 jaar in Halle, haar nicht Laetitia Lopes werd er geboren. Samen maken ze deel uit van ‘Familie Libota’. “Met onze organisatie willen we elkaar helpen en ondersteunen bij impactvolle gebeurtenissen”.

Elkaar helpen met Familie Libota

Hélène: toen ik pas naar België verhuisde, heb ik een erg moeilijke tijd gehad. Gelukkig ben ik toen door veel mensen geholpen geweest. Nu ik mijn netwerk heb in Halle, wil ik graag hetzelfde doen voor anderen. 


Laetitia: We bestaan uit een groep van 30 mama’s. Bij gebeurtenissen zoals een geboorte of een overlijden, steunen we elkaar. We helpen elkaar met alles wat erbij komt kijken en zamelen ook geld in. We organiseren bijeenkomsten waar we zingen, eten en dansen. Dat is belangrijk voor ons. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken we bijvoorbeeld ook onze toekomstplannen. Veel vrouwen in onze gemeenschap leven helaas eerder gesloten en hebben nog weinig ontdekt van België. Met Familie Libota willen we de drempel verlagen en er voor zorgen dat ook zij leuke dingen kunnen doen in hun vrije tijd. 

Vooroordelen en racisme


Laetitia: Racisme is zeker voelbaar voor ons. Ik heb in België gestudeerd en spreek perfect Nederlands. Toch heb ik het gevoel dat mensen uit onze gemeenschap zich meer moeten bewijzen, alsof we de job niet verdienen. Bijvoorbeeld: toen ik op zoek was naar een job werd er bij verschillende interimkantoren verondersteld dat ik kwam aankloppen voor een job als poetshulp. Er werd zelfs niet naar mijn cv gekeken. Mensen hebben bewust of onbewust heel wat vooroordelen.
 

Evolutie in Halle

Ik merk wel een positieve evolutie in Halle.  Zo kunnen we bijvoorbeeld eindelijk aangepaste producten voor ons haar vinden in de winkel, en zien we ook meer diversiteit rondom ons. Hierdoor voelen we ons meer thuis, dat is wel leuk. De moord op George Floyd heeft ook hier zijn effect gehad. Sindsdien voel ik meer verbondenheid binnen de zwarte gemeenschap. We moedigen elkaar aan om bijvoorbeeld kleine bedrijven van zwarte personen te steunen.