Ana Nuñez Palacio
Ana Nuñez Palacio leert ons buikdansen in ’t Vondel. Tijdens Grenzeloos op 12 november proeft iedereen van oriëntaalse dans. En geen nood, je hoeft echt geen slank figuurtje te hebben om oriëntaals te dansen. “Aanvaard je eigen lichaam”, zegt Ana. “En dans voor jezelf.”
Ana richtte enkele jaren geleden OrientHalle op. Het groepje maakt met wekelijkse lessen en optredens het oriëntaals dansen in Halle populairder. Ana is afkomstig van Spanje maar flamenco of een andere zuiderse dans is niet aan haar besteed. “Toen ik studeerde in Spanje ontdekte ik het buikdansen als student”, legt ze uit. “Ik volgde cursus en deed het graag. Ik was erg sportief maar dansles volgde ik nooit. Dat sportieve kan ik wel gebruiken bij het buikdansen. Want je gebruikt heel wat spieren. Op zoek naar werk verhuisde ik naar Halle. Buikdansen deed ik even niet meer. Tot ik opnieuw de weg vond naar danslessen in Brussel. Enkele jaren geleden begon ik zelf les te geven. Het blijft een hobby, naast mijn job;”
Het lijkt ons een uitdaging, buikdansen.
Ana: Iedereen kan het doen. Elk lichaam kan dansen toch? Je hoeft echt geen slank figuur te hebben. Dat is de eerste les die je moet leren: aanvaard je eigen lichaam. Het heeft geen zin om te vergelijken. Je moet vooral dansen voor jezelf. De naam ‘buikdansen’ is ook niet echt juist. Dat is de naam dat Europeanen er aan gaven toen ze in Egypte vrouwen folkloristisch zagen dansen. Terwijl je net zo goed met de handen, de heupen en de knieën danst. Daarom gebruiken danseressen liever de term ‘oriëntaalse dans’.
Van waar komt buikdansen overgewaaid?
Ana: De buikdans is een dans die uit Noord-Afrika voortkomt. Onder andere in Egypte en Libanon is het al eeuw populair en hoort het bij de cultuur. We dansen dan ook op muziek uit die regio. Ik versta een paar woorden Arabisch. Zo weet ik waarover het lied waar op we dansen gaat. Je danst anders op een droevig lied dan op een opgewekt lied.
Hoe belandde je in Halle?
Ana: Ik woon 11 jaar in Halle. Ik groeide op in Spanje. Ik wilde aan de slag in de zorgsector maar waar ik woonde waren er geen jobs. Dus trok ik naar België. Ik belandde in Halle en dat was mijn geluk. Zo moest ik Nederlands leren om mensen te leren kennen. In de grote stad vind je altijd wel iemand van je gemeenschap maar dat was nu niet het geval. Geen probleem voor mij: ik heb zo zelfs mijn beste vriendin leren kennen… Zelfs de liefde vond ik in België… Op de buikdansles. (lacht)
Intussen organiseren jullie groepslessen?
Ana: We maken het gezellig. Je kan bij mij vanaf 0 beginnen. Ik heb zelf nooit gedanst tot ik het buikdansen ontdekte. Het is een klein groepje dat ik tot nu toe les geef maar er kunnen gerust nog wat mensen bij. Binnenkort start een nieuwe lessenreeks en hoop ik meer mensen het buikdansen te laten ontdekken.
Op 12 november dansen jullie ook tijdens Grenzeloos.
Ana: Ik doe voor het eerst mee aan Grenzeloos. Ik kijk er naar uit. Eerst dansen we voor het publiek en nadien leren we wie geïnteresseerd de eerste pasjes aan. Wie weet ontdekken mensen wel een hele nieuwe wereld.
+ Meer info over Grenzeloos op www.halle.be/grenzeloos